Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνέλαβαν “κορυφαίο στέλεχος” της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι

Ο Έντγκαρ Μεχία, γνωστός και ως "σύντροφος Ισούλα. ΦΩΤΟ REUTERS
Η αστυνομία του Περού ανακοίνωσε ότι συνέλαβε κορυφαίο στέλεχος της μαοϊκής αντάρτικης οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι σε επιχείρηση κατά την οποία βρήκαν το θάνατο δύο μαχητές της.

Ο Έντγκαρ Μεχία, γνωστός και ως “σύντροφος Ισούλα”, συνελήφθη χθες το απόγευμα, δήλωσε ο Μάρλον Σαβίτσκι, αξιωματούχος της αστυνομίας στην περιοχή Ουαγιάγκα, στο Per? 21.
 
Ο Σαβίτσκι είπε ότι ο Μεχία θεωρείται πως ηγήθηκε των ανταρτών σε δύο μάχες με την αστυνομία τα τελευταία χρόνια στις οποίες 11 αστυνομικοί κι ένα στέλεχος της εισαγγελίας είχαν σκοτωθεί.
 
Στις περιοχές του Περού όπου καλλιεργείται κόκα, στο Άλτο Ουαγιάγκα, στο Ένε και στην κοιλάδα του ποταμού Απουρίμακ, άνδρες της αστυνομίας και του στρατού εμπλέκονται συχνά σε μάχες με λαθρέμπορους κοκαΐνης και αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού, μιας οργάνωσης που διεξήγε πόλεμο κατά του κράτους τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 αλλά η δράση της είχε ατονήσει.
 
Αν και η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών του Φωτεινού Μονοπατιού συνελήφθησαν και η οργάνωση δε θεωρείται πλέον από τη Λίμα “απειλή” για τη σταθερότητα του κράτους, ο στρατός και η αστυνομία θεωρούν την περιοχή όπου καλλιεργείται κόκα “εμπόλεμη” ζώνη και υποστηρίζουν ότι διεξάγουν επιχειρήσεις για να επιβάλλουν την “ειρήνη”.
 
Νωρίτερα εφέτος τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι το Περού ξεπέρασε την Κολομβία και κατέλαβε την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή κόκας. Τόσο η Μπογοτά όσο και η Λίμα δέχονται εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε