Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Συνέλαβαν στέλεχος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού για υπόθεση διαφθοράς

Οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν ένα πρώην κορυφαίο στέλεχος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού που κατηγορείται για δωροληψία ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από ξένες επιχειρήσεις, μια υπόθεση η οποία είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2010 .
Οι αρχές διέταξαν ο Νέστορ Μορένο, πρώην επιχειρησιακός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ηλεκτρισμού (CFE) να προφυλακιστεί χωρίς την δυνατότητα να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης προτού να προσαχθεί σε δίκη για διαφθορά μετά τη σύλληψή του σε αεροδρόμιο κοντά στη Σιουδάδ δε Μέχικο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.
 
Εγχώρια ΜΜΕ αποκάλυψαν πολλά στοιχεία για την υπόθεση από πέρυσι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μορένο είχε λάβει δώρα όπως ένα γιοτ αξίας σχεδόν 2 εκατ. δολαρίων, ένα αυτοκίνητο τύπου Ferrari και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά από διάφορες εταιρίες σε αντάλλαγμα για κρατικές συμβάσεις.
 
Η θυγατρική της ελβετικής κατασκευαστικής εταιρίας ABB Ltd στις ΗΠΑ παραδέχθηκε το Σεπτέμβριο στην διάρκεια μιας δίκης η οποία διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προέβαινε σε δωροδοκίες για να αποσπά κρατικές συμβάσεις–αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων–στο Μεξικό.
 
Η ABB Ltd παραδέχθηκε ότι πλήρωσε στελέχη της CFE με αντάλλαγμα συμβόλαια μεγάλης αξίας για την αναβάθμιση και τη συντήρηση του συστήματος ηλεκτροδότησης, εξασφαλίζοντας, έτσι, έσοδα 81 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.
 
Στελέχη της αντιπολίτευσης επέκριναν έντονα την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν για το γεγονός ότι ο Μορένο δεν είχε διωχθεί.
 
Δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του την 8η Αυγούστου, κατά την εισαγγελία.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε