Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Συνέλαβαν τον Ντάνι Γκλόβερ σε διαδήλωση

Συνέλαβαν τον Ντάνι Γκλόβερ σε διαδήλωση

Ο ηθοποιός του “Φονικού Όπλου” συνελήφθη από την αστυνομία στη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον εταιρίας, που είχε απολύσει εργαζόμενους.

Ο Γκλόβερ απομακρύνθηκε από το σημείο από αστυνομικούς που του φόρεσαν χειροπέδες, μαζί με τον Άντι Στερν, απερχόμενο επικεφαλής του Διεθνούς Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (SEIU), την πρώην ταμία της καντίνας Τέρι Σέλεϊ και αρκετούς ακόμη συμμετέχοντες στην κινητοποίηση. Οι συλλήψεις, σύμφωνα με τις αρχές, έγιναν διότι οι διαδηλωτές πέρασαν τη γραμμή που είχε χαράξει η αστυνομία μπροστά στην έδρα της εταιρίας τροφίμων και υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ωρομίσθιοι, φοιτητές, και ακόμη και συνδικαλιστές που θέλησαν να δείξουν αλληλεγγύη προς αμερικανούς εργαζόμενους όπως η Σέλεϊ–η οποία δηλώνει ότι απολύθηκε όταν εντάχθηκε ενεργά σε εργατικό συνδικάτο.

“Είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε όχι στους ελεεινούς μισθούς και στις ελεεινές συνθήκες εργασίας”, είπε ο Γκλόβερ στους εκατοντάδες διαδηλωτές.  “Αυτή είναι μια παγκόσμια επιχείρηση με παγκόσμια ευθύνη και θα τους αναγκάσουμε να αναλάβουν τις ευθύνες που συνεπάγεται η ευθύνη αυτή”, πρόσθεσε ο Γκλόβερ.

Η διαδήλωση προστίθεται σε μια σειρά κινητοποιήσεων και ενέργειες πολιτικής ανυπακοής σε όλη τη χώρα εναντίον της Sodexo, την οποία εργαζόμενοι και συνδικάτα κατηγορούν ότι πληρώνει μισθούς πείνας και προσφέρει ελάχιστες παροχές. 

“Η Sodexo βγάζει χρήματα μετατρέποντας καλές, καλοπληρωμένες, πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας με όλες τις παροχές σε θέσεις χαμηλόμισθων, ωρομίσθιων, χωρίς παροχές”, σημείωσε ο Στερν. Ο γάλλος συνδικαλιστής Ζαν-Μισέλ Ντιπίρ είπε ότι η εταιρία “έχει τα μέσα να ικανοποιήσει τα αιτήματά σας, αλλά βάζει το χέρι στις λάθος τσέπες”. Οι διαδηλωτές ξέσπασαν φωνάζοντας στα γαλλικά το σύνθημα “Tous ensemble” (“όλοι μαζί”). 

Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται μετά την απόλυση 16 εργαζομένων της Sodexo που εντάχθηκαν σε συνδικάτα ή είχαν έντονη συνδικαλιστική δράση.

Στελέχη της γαλλικής πολυεθνικής υποστήριξαν ότι η διοίκησή της δεν αντιτίθεται στο συνδικαλισμό και χαρακτήρισαν τις κινητοποιήσεις μέρος μιας εκστρατείας του SEIU με στόχο να “εξαλείψει άλλα συνδικάτα που ιστορικά δρουν στη βιομηχανία των υπηρεσιών τροφίμων”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε