Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Συνελήφθη Κινέζος που θα έβγαζε παράνομα χαυλιόδοντες ελέφαντα!

Κανονικό εμπόριο χαυλιόδοντα ελέφαντα ετοίμαζε να κάνει ένας Κινέζος που τελικά συνελήφθη πριν προλάβει να τα βγάλει έξω από την χώρα.
Οι αρχές του Κονγκό συνέλαβαν το Σάββατο έναν Κινέζο ο οποίος προσπάθησε να βγάλει λαθραία από τη χώρα 10 κιλά ελεφαντόδοντου, περιλαμβανομένων πέντε μεγάλων χαυλιοδόντων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες Κυριακή στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία της εγχώριας πανίδας.
 
Ο 35χρονος άνδρας “συνελήφθη (το Σάββατο) στο αεροδρόμιο Μάγια-Μάγια της Μπραζαβίλ”, δήλωσε ο Νάφταλι Χόνιγκ, συντονιστής της Οργάνωσης για την Εφαρμογή του Νόμου για την Πανίδα (PALF), μιας ΜΚΟ η οποία εδρεύει στο Κονγκό και αγωνίζεται εναντίον του λαθρεμπορίου ζώων, δερμάτων και άλλων ειδών από προστατευμένα είδη.
 
Οι αστυνομικοί “βρήκαν πέντε μεγάλους χαυλιόδοντες, 80 τσόπστικς, ‘χάνκος’ (κινεζικές μικρές σφραγίδες), μικρά γλυπτά” και άλλα είδη από ελεφαντόδοντο, πρόσθεσε. Οι χαυλιόδοντες “έφθαναν τα 10 κιλά”, ενώ το ακριβές βάρος των υπολοίπων ειδών δεν είναι γνωστό, είπε ακόμα ο Χόνιγκ.
 
Ο Κινέζος υπήκοος, ο οποίος αναμενόταν να επιβιβαστεί σε πτήση προς το Ναϊρόμπι κι από εκεί να συνεχίσει με προορισμό το Πεκίνο, κρατείται από τη στρατοχωροφυλακή της Μπραζαβίλ κι αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης πέντε ετών εάν καταδικαστεί για απόπειρα λαθρεμπορίου των ειδών αυτών.
 
Την 17η Ιανουαρίου ένας άλλος Κινέζος είχε συλληφθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι με 65 κιλά ελεφαντόδοντου. Δύο ημέρες αργότερα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών και την καταβολή χρηματικού προστίμου 50.000 κενυατικών σίλινγκ (περίπου 440 ευρώ).
 
Την 13η Ιανουαρίου στη Λιμπρβίλ συνελήφθησαν πέντε Αφρικανοί λαθροθήρες και προφυλακίστηκαν για λαθρεμπόριο προστατευομένων ειδών. Οι αρχές της Γκαμπόν κατέσχεσαν σε εκείνη την περίπτωση “13 κεφάλια και 32 χέρια πιθήκων, τα δέρματα 12 πανθήρων, το δέρμα ενός λιονταριού, πέντε ουρές ελεφάντων και πολυάριθμα άλλα είδη”, σύμφωνα με την AALF, αντίστοιχη ΜΚΟ στην Γκαμπόν.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε