Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Συνελήφθη στέλεχος συμμορίας που δολοφόνησε 72 μετανάστες

Συνελήφθη στέλεχος συμμορίας που δολοφόνησε 72 μετανάστες
Ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης των Zetas στην μεξικανική Πολιτεία Ταμαουλίπας (βορειοανατολικά), ο οποίος φέρεται ως ο ιθύνων νους της κατακρεούργησης 72 παράνομων μεταναστών το 2010, συνελήφθη και παρουσιάσθηκε σήμερα στους δημοσιογράφους από τις αρχές.
Ο Σαλβαδόρ Αλφόνσο Μαρτίνες Εσκομπέντο, άλλως «Κομαντάντε Αρδίγια» συνελήφθη το Σάββατο στο Νουέβο Λαρέδο, παραμεθόριο πόλη του Ταμαουλίπας με τις ΗΠΑ, μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των αρχών Χοσέ Λουίς Βεργκάρα.
 
Σύμφωνα με τον ίδιον, ο Μαρτίνες Εσκομπέντο είναι ο «φερόμενος ως οργανωτής του θανάτου 72 παράνομων μεταναστών που είχαν βρεθεί στο Σαν Φερνάνδο του Ταμαουλίπας τον Αύγουστο του 2010», μία σφαγή η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει αποδοθεί ποτέ σε μεξικανικό καρτέλ των ναρκωτικών.
 
Ο ύποπτος φέρεται να ενεργούσε υπό τις άμεσες διαταγές του Μιγκέλ Άνχελ Τρεβίνιο, ή «Ζ-40», επικεφαλής μίας από τις ομάδες στις οποίες διαιρείται το καρτέλ των Σέτας, τονίζουν οι αρχές.
 
Ο ‘Κομαντάντε Αρδίγια’ θεωρείται επίσης ότι εμπλέκεται και στη δολοφονία του Ντέιβιντ Χάτλεϊ, ενός Αμερικανού, ο οποίος είχε πυροβοληθεί τον Σεπτέμβριο του 2010 κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, καθώς και του επικεφαλής των ερευνών της αστυνομίας για την υπόθεση.
 
Ο εκπρόσωπος των αρχών πως ο ύποπτος ενδεχομένως να εμπλέκεται και με τους ομαδικούς τάφους «που είχαν βρεθεί στο Ταμαουλίπας με πάνω από 200 σορούς και στην εκτέλεση άνω των 50 ανθρώπων σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας».
 
Οι Σέτας είναι μία εγκληματική οργάνωση που συστάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 από πρώην στελέχη των επίλεκτων μονάδων του στρατού και θεωρείται η πλέον βίαιη στο Μεξικό. Στην αρχή υπαγόταν στο καρτέλ του Κόλπου, έως το 2010 οπότε και διασπάσθηκαν και πλέον είναι χωρισμένη σε μία μυριάδα αντιπάλων ομάδων.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε