Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Συνελήφθησαν πριν ανατινάξουν την συναγωγή

Δύο άνδρες βορειοαφρικανικής καταγωγής που σχεδίαζαν να ανατινάξουν συναγωγή συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη χθες από την αστυνομία καθώς προσπαθούσαν να προμηθευτούν όπλα από αστυνομικό που παρουσιάσθηκε ως προμηθευτής για να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον συναγωγής, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης.
 
Η αστυνομία “συνέλαβε δύο άνδρες που ομολόγησαν ότι επεδίωκαν να καταστρέψουν μία μεγάλη συναγωγή στο Μανχάταν και στη συνέχεια προμηθεύτηκαν όπλα και μία χειροβομβίδα από αστυνομικό”, εξήγησε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
Οι δύο άνδρες, ο Αχμεντ Φερχάνι, 26 ετών, και ο Μοχάμεντ Μαμντούχ, 20 ετών, βορειοαφρικανικής καταγωγής, σχεδίαζαν επίσης επίθεση στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ.
 
Ο αρχηγός της αστυνομίας τη Νέας Υόρκης Ρέιμοντ Κέλι δήλωσε ότι από τους δύο συλληφθέντες, ο ένας ήταν αμερικανός πολίτης και ο άλλος είχε νόμιμη άδεια παραμονής στις ΗΠΑ.
 
Αγόρασαν δύο ημιαυτόματα πιστόλια Browning , ένα Smith and Wesson, σφαίρες και μία χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης παγίδευσής τους την Τετάρτη και συνελήφθησαν αμέσως.
 
Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μανχάταν, η έρευνα κατά των δύο ανδρών διήρκεσε επτά μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων σχεδίαζαν επιθέσεις κατά της εβραϊκής κοινότητας του Μανχάταν.
 
Σχεδίαζαν να παραστήσουν τους πιστούς εβραίους , να παραστούν σε λειτουργία και, προσποιούμενοι ότι προσεύχονται, να αφήσουν τις βόμβες, ανάφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.
 
“Ο Φερχάνι ήθελε να προμηθευτεί μία χειροβομβίδα για να την ρίξει σε συναγωγή, να αγοράσει όπλο με σιγαστήρα και πολλά άλλα όπλα για να αντιδράσουν σε περίπτωση εντοπισμού τους. Έλεγε επίσης ότι ήθελε να μάθει να κατασκευάζει βόμβες για τις τοποθετήσει σε συναγωγή”, σύμφωνα με την εισαγγελία.
 
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας περιέγραψαν τους δύο συλληφθέντες ως εξτρεμιστές ισλαμιστές που ενεργούν μόνοι , ως “μοναχικούς λύκους”, που δρουν χωρίς να διατηρούν σχέσεις με κάποια οργάνωση, όπως η Αλ Κάιντα.
 
“Όλα αυτά τα έκαναν για τον τζιχάντ”, δήλωσε ο αρμόδιος για την υπόθεση εισαγγελέας Σάιρους Βανς.
 
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι οι δύο συλληφθέντες είπαν ότι “βαρέθηκαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μουσουλμάνοι σ όλον τον κόσμο… μάς φέρονται σαν να είμαστε σκυλιά”.
 
“Θα ανατινάξουμε τη συναγωγή στο Μανχάταν και θα καταστρέψουμε το κτίριο”, είπε ένας από τους συλληφθέντες, ο οποίος εξέφρασε επίσης την επιθυμία να ανατινάξει το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ.
 
Οι δύο άνδρες προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, και όχι ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου , πράγμα ασυνήθιστο. Κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση και εγκλήματα μίσους, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Βανς, τα οποία επισύρουν ποινές μέχρι ισόβιας κάθειρξης.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε