Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 11 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Συνέντευξη Παπανδρέου στο BBC για την Αίγυπτο - Τι είπε στον Μουμπάρακ

Συνέντευξη Παπανδρέου στο BBC για την Αίγυπτο - Τι είπε στον Μουμπάρακ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 03.02.2011 | 21:18
Πρώτη δημοσίευση: 03.02.2011 | 21:04

Μίλησε για την ανάγκη μετάβασης της Αιγύπτου προς τη δημοκρατία χωρίς βία και είπε οτι αν δεν υπάρξουν αλλαγές, το εάν ο Μουμπάρακ παραμείνει ή όχι, αργά ή γρήγορα, θα έχει ιστορικά δευτερεύουσα σημασία.

"Η βία που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες πρέπει να σταματήσει και η μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο που να φέρει την πλήρη δημοκρατία και ελευθερία που, ειδικότερα, η νεολαία της Αιγύπτου ζητά" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην εκπομπή "The Word at One" με την δημοσιογράφο Martha Kearny, στο ραδιοφωνικό BBC-4.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η μετατροπή της Αιγύπτου σε μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία συνιστά ριζική αλλαγή για τον αραβικό κόσμο και ταυτόχρονα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου εγγυημένο και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους Αιγύπτιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μουμπάρακ στον οποίο μετέφερε την αναγκαιότητα μετάβασης στην δημοκρατία χωρίς βία.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι μετέφερε στον Αιγύπτιο πρόεδρο την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας αλλά και των Αιγυπτίων για συγκεκριμένες δράσεις μετάβασης προς την δημοκρατία, ενώ ερωτηθείς αν "η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να σημάνει και την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ πριν τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου", ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε "το κρίσιμο είναι να επικεντρωθούμε στην ίδια την μετάβαση".

"Αυτό που είναι απαραίτητο τώρα, είναι να δούμε ότι το υπάρχον καθεστώς κάνει τις αναγκαίες κινήσεις και αλλαγές για τους συμμετέχοντες και τους εκπροσώπους της αιγυπτιακής κοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη μετάβαση. Τελικά, το εάν ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραμείνει ή όχι, αργά ή γρήγορα, θα έχει ιστορικά δευτερεύουσα σημασία, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές" είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν από την συνομιλία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αποκόμισε την αίσθηση ότι "πραγματικά καταλαβαίνει την ανάγκη για αλλαγή που τόσοι άνθρωποι απαιτούν από εκείνον", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατ' αρχήν δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του κ. Μουμπάρακ, ωστόσο μετέφερε την εκφρασθείσα στον ίδιο άποψη του Αιγύπτιου προέδρου ότι "καταλαβαίνει πως η νεολαία της Αιγύπτου θέλει αλλαγή και το σέβεται αυτό".


ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Χάος και αναρχία στην Αίγυπτο: Προσπάθεια φίμωσης του Τύπου - Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ξένο
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook