Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Συνεργασία για την ασφάλεια αποφάσισαν ΕΕ και Ρωσία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρότειναν την ενίσχυση της συνεργασίας στο θέμα της ασφάλειας μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες πρότειναν σε μνημόνιο που υπέγραψαν στο περιθώριο των επαφών τους, τη διεξαγωγή στο μέλλον τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Μόσχας και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και της Ρωσίας, με τη συγκρότηση μιας “Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας ΕΕ-Ρωσίας”. 

“Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις όσον αφορά τον τομέα αυτό. Υπάρχει η βούληση να φθάσουμε στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων. Ωστόσο όχι με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα γραφειοκρατικό όργανο”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ στο τέλος της συνάντησης αυτής με την καγκελάριο Μέρκελ. 

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η συμφωνία αφορά την “ποιοτική ανάπτυξη των σχέσεων που ήδη υπάρχουν μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας” στον τομέα της ασφάλειας. Αυτός ο νέος μηχανισμός συνεργασίας μπορεί να καθορίσει κανόνες “για κοινές επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων” πολιτικού ή στρατιωτικού χαρακτήρα, είπε η Μέρκελ. 

Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να ελεγχθεί, σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, στην Υπερδνειστερία. Αυτή η μικρή περιοχή των 500.000 κατοίκων στην ανατολική Μολδαβία κέρδισε, με την υποστήριξη της Ρωσίας, ένα σύντομης διάρκειας πόλεμο ανεξαρτησίας, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Η επαρχία είχε επιδιώξει να ενταχθεί στη ρωσική ομοσπονδία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Μολδαβία. Η αποσχισθείσα και αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία δεν έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε