Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Συνεργάτες του Ολάντ διαψεύδουν ότι σκέφτεται την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

O Φρανσουά Ολάντ δεν επιθυμεί να προεδρεύσει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας τον προσεχή Μάιο, επισήμαναν σήμερα συνεργάτες του, διαψεύδοντας ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ελπίζει να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην επίβλεψη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Απόλυτα αναληθές» ήταν η απάντηση συνεργάτη του Γάλλου προέδρου σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien, το οποίο επικαλείτο ανώνυμες πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Φρανσουά Ολάντ ελπίζει να μετακομίσει στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναλάβει μια θέση, που ενδεχομένως μείνει κενή εβδομάδες αφού ο Σοσιαλιστής πολιτικός εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας μετά τις εκλογές της 7ης Μαΐου.

Ο Τουσκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας ο ρόλος του οποίου να προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του προσέδωσε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες σύναψης μιας συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θέλει να παραμείνει στην θέση αυτή αφού λήξει η πρώτη 30μηνη θητεία του την 31η Μαΐου.

Αρκετοί διπλωμάτες των Βρυξελλών και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν ότι δεν έχουν ακούσει καμία συζήτηση ότι ο 62χρονος Ολάντ επιδιώκει την θέση αυτή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στέλεχος του Συμβουλίου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι κάτι τέτοιο ακούγεται σαν μια «τρελή φήμη», ωστόσο θα μπορούσε να υπάρξει κάποια λογική πίσω από μια τέτοια κίνηση.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι η εκλογή αυτήν την εβδομάδα ενός συντηρητικού στην θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημαίνει ότι είτε ο Τουσκ είτε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς κεντροδεξιοί πολιτικοί ηγούνται πλέον και των τριών σωμάτων κλειδιών της ΕΕ.

Αξιωματούχοι της ΕΕ από την πλευρά τους υποβαθμίζουν την ισχύ αυτού του επιχειρήματος και σημειώνουν ότι ο 59χρονος Τουσκ απολαμβάνει την υποστήριξη του Συμβουλίου. Υπάρχει εντούτοις φημολογία ότι ενδεχομένως θα έμπαινε στον πειρασμό να επιστρέψει στην Πολωνία για να προκαλέσει πολιτικά τους συντηρητικούς αντιπάλους του που βρίσκονται πλέον στην εξουσία.

Ο Φρανσουά Ολάντ διατηρεί επιπλέον καλές σχέσεις με την συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Και οι ιδρυτικές δυνάμεις της ΕΕ, το Παρίσι και το Βερολίνο θα ήθελαν τα 27 εναπομείναντα μέλη του Συμβουλίου να παραμείνουν ενωμένα καθώς θα διαπραγματευτούν σκληρούς όρους για το διαζύγιο με τη Βρετανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε