Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνεχίζεται η τραγωδία στη Συρία – 44 νεκροί μέσα σε μία νύχτα

Συνεχίζεται η τραγωδία στη Συρία – 44 νεκροί μέσα σε μία νύχτα

Μεταξύ των πτωμάτων υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδκτύου επιβεβαιώνοντας πως η τραγωδία δεν έχει τέλος.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν 44 ανθρώπους στην διάρκεια της νύχτας κοντά στην Δαμασκό, ανακοίνωσε η αντιπολίτευση σήμερα, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για να υπάρξει ένα σχέδιο πολιτικής μετάβασης συνεχίζονται.

Ακτιβιστές δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες με δεκάδες σορούς τυλιγμένες σε σάβανα γεμάτα αίμα, κι ανέφεραν ότι γυναίκες και παιδιά είναι ανάμεσα στους νεκρούς στην περιοχή Ντούμα. Χθες Πέμπτη συνολικά 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ αντικαθεστωτικοί αντάρτες υποστήριξαν σε βίντεο ότι απήγαγαν ένα συνταγματάρχη κι έναν ταξίαρχο των τακτικών δυνάμεων.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην ιρανική κρατική τηλεόραση και μεταδόθηκε χθες, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε τους αντικαθεστωτικούς για την αποτυχία του σχεδίου έξι σημείων του κοινού ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

“Ουδείς γνωρίζει καλύτερα την κατάσταση στη Συρία από την ίδια τη Συρία, επομένως δε θα δεχθούμε λύσεις από το εξωτερικό, ανεξάρτητα του αν και κατά πόσο προτείνονται από τις μεγάλες δυνάμεις ή από φίλια κράτη”, ανέφερε ο Άσαντ, που εξήρε επίσης το Ιράν και τη “σοφή κυβέρνησή” του.

Πάντως, παρά την επιμονή της Ρωσίας, το Ιράν δεν προσκλήθηκε στην διεθνή συνάντηση του Σαββάτου στη Γενεύη, λόγω της έντονης αντίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Ραμίν Μεχμανπαράστ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε πως “δεν θα έπρεπε να επιτρέψουμε σε χώρες εκτός αυτής της περιφέρειας να εγείρουν [θέμα λήψης] επιπόλαιων αποφάσεων όπως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης και άρα να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιφέρειας”, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars. Πρόσθεσε ότι η Δύση δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη Συρία ούτε για την περιφέρεια αλλά κυρίως για τα συμφέροντά της, “κυρίως για την (. . .) ασφάλεια του σιωνιστικού καθεστώτος”, του Ισραήλ.

Στην αυριανή διεθνή σύνοδο αναμένεται να συμμετέχουν οι ΥΠΕΞ των πέντε κρατών-μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία–, του Ιράκ, του Κουβέιτ, του Κατάρ, καθώς και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Ένα σχέδιο για το σχέδιο μετάβασης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρει ότι ο Άναν θα αναφερθεί σε “γρήγορα βήματα” με στόχο μια πολιτική λύση. Η μεταβατική κυβέρνηση θα περιλαμβάνει “μέλη της παρούσας κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και άλλων ομάδων, αλλά θα εξαιρεί εκείνα τα στελέχη στην κυβέρνηση η παρουσία και η συμμετοχή των οποίων θα υπέσκαπτε την αξιοπιστία της μετάβασης και θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη συμφιλίωση”.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία δεν αποκλείεται να μεταβληθεί εντός της ημέρας, μετά τη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και της ομολόγου του των ΗΠΑ, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εικόνες καταστροφής στη Δαμασκό – Διπλή βομβιστική επίθεση στο δικαστικό μέγαρο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε