Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Λιβύη με 14 νεκρούς

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και τρεις ημέρες μεταξύ αντίπαλων ενόπλων ομάδων στη δυτική Λιβύη, παρά τις προσπάθειες της λιβυκής κυβέρνησης να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι μάχες μεταξύ μελών των μειονότητας των Βερβέρων και των αράβων γειτόνων τους γύρω από την πόλη Ζουάρα είναι χαρακτηριστικές των συγκρούσεων που σημειώνονται στη Λιβύη μεταξύ διαφορετικών φυλών μετά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Ένοπλες ομάδες από την Ζουάρα, πόλη στην οποία κατοικούν κυρίως Βέρβεροι και βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, αντάλλασσαν πυρά με μαχητές από τους κοντινούς αραβικούς οικισμούς αλ Τζουμάιλ και Ρέγκνταλιν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Όπως σημείωσε ο Ιγιούμπ Σόφιαν του δημοτικού συμβουλίου στη Ζουάρα, εκπρόσωποι του εθνικού στρατού της Λιβύης προσπάθησαν να πείσουν χθες Δευτέρα τις δύο πλευρές να τερματίσουν τις συγκρούσεις, όμως απέτυχαν.

Ο Μοχάμεντ αλ Χαρίζι, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τέσσερις άνθρωποι από τη Ζουάρα έχουν χάσει τη ζωή της και ακόμη 10 από την αντίπαλη πλευρά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και από τις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Φάουζι Άμπντελ Άαλ είχε δηλώσει νωρίτερα: “Έχουμε ετοιμάσει μια ομάδα 200 ανδρών από το υπουργείο Εσωτερικών η οποία κατευθύνεται στην περιοχή”. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, προετοιμάζεται και η αποστολή στρατού.

“Ζητώ από τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση (…) γιατί δεν θα υπάρξει νικητής σε αυτή τη μάχη”, υπογράμμισε ο Άαλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε