Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στην Συρία

Τουλάχιστον 68 νεκροί στη Χομς, ενώ συνεχίζεται η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας και στη Ντεράα

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τη επίθεσή τους εναντίον της Χομς, προπύργιο της εξέγερσης εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 68 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 18 πρόωρα βρέφη, όπως δήλωσαν ακτιβιστές στο Γερμανικό Πρακτορείο.

    “Ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί. Δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών εξαιτίας της σφοδρότητας των βομβαρδισμών και της ανταλλαγής πυροβολισμών”, δήλωσε ο Όμαρ Χόμσι, ένας ακτιβιστής με έδρα τη Χομς.

    “Είναι πραγματικός πόλεμος. Όλες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν κοπεί. Τραυματίες πεθαίνουν στα σπίτια τους. Η κατάσταση είναι καταστροφική”, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Χόμσι τουλάχιστον 23 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στη διάρκεια του “ασταμάτητου” βομβαρδισμού της συνοικίας Μπάμπα Άμρ που ξεκίνησε τα ξημερώματα.

    Ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε από τη μεριά του ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται και όλα τα μέλη τριών οικογενειών.

    Εξάλλου 18 πρόωρα βρέφη πέθαναν σε νοσοκομείο της Χομς εξαιτίας της διακοπής ρεύματος, όπως ανέφεραν ακτιβιστές.

    Μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι ειδήσεις που προέρχονται από τη Συρία, καθώς οι αρχές απαγορεύουν από το Μάρτιο του 2011, οπότε ξεκίνησε η εξέγερση, την πρόσβαση στη χώρα των περισσοτέρων ξένων μέσων ενημέρωσης.

    Ο Χόμσι έκανε έκκληση στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να βοηθήσει τους τραυματίες στην περιοχή της Χομς.

    Ο Σάλεχ Νταμπίκεχ, εκπρόσωπος στη Δαμασκό της ΔΕΕΣ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η Επιτροπή σε συνεργασία με τον συριακό Ερυθρό Σταυρό θα στείλουν περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό στη Χομς.

    Στο μεταξύ οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρία επιτέθηκαν σήμερα και σε περιοχές της επαρχίας Ντεράα, όπως ανακοίνωσε μία οργάνωση της αντιπολίτευσης.

    “Η επίθεση (εναντίον της Ντεράα) που ξεκίνησε τα ξημερώματα είναι ανάλογης σφοδρότητας με αυτή που έχει εξαπολύσει το καθεστώς εναντίον της Χομς”, δήλωσε ο Άσιλ Αμπντουλά του συριακού κέντρου Τύπου που βρίσκεται στην πόλη.

    Ο ίδιος επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί ο αριθμός των θυμάτων στη Ντεράα, καθώς συνεχίζεται η σφοδρότατη επίθεση εναντίον της πόλης σε απάντηση, όπως είπε, των λιποταξιών στο στρατό.

    Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Άσαντ.

    Ο Λαβρόφ υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να ασκήσει βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο καταδικάζει την αιματηρή καταστολή στη Συρία.

    “Αυτό που αποτρέψαμε είναι η πιθανότητα να σταλούν στρατιωτικές μονάδες, οι οποίες θα πολεμούσαν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και θα καταλάμβαναν πόλεις και χωριά”, επεσήμανε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

    “Είναι απολύτως εκτός οποιουδήποτε λογικού πλαισίου να δημιουργήσουμε μία απόφαση του ΟΗΕ η οποία υποθέτει ότι μόνο κυβερνητικές δυνάμεις πυροβολούν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα”, υπογράμμισε από τη Μόσχα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε