Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Συνεχίζεται το χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Συνεχίζεται το χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Περίπου 17.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στον εναέριο χώρο της Ευρώπης, λόγω των νεφών της τέφρας που προκλήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, μια κατάσταση “χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη”, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (Eurocontrol).

 “Είναι μοναδικό και χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη”, δήλωσε ο επικεφαλής του δικτύου λειτουργίας του Eurocontrol Τζό Σουλτάνα. “Πέντε χιλιάδες πτήσεις έγιναν το Σάββατο, σε σχέση με τις 22.000 που γίνονται σε κανονικές συνθήκες”, διευκρινίζει ο Eurocontrol σε νεότερο απολογισμό του.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία από την ηφαιστειακή τέφρα υπερβαίνουν εκείνες που προκλήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Οι διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και στις διάφορες χώρες μέχρι αυτή την ώρα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο γερμανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι τις 06.00 GMT την Κυριακή. Και τα δεκαέξι διεθνή αεροδρόμια στη Γερμανία είναι κλειστά στην κυκλοφορία. Η Lufthansa ακυρώνει όλες τις πτήσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο έως και την Κυριακή στις 12:00 GMT. 

ΑΥΣΤΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι σήμερα στις 18.00 GMT. 

ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ: Οι εναέριοι χώροι της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας παρέμειναν κλειστοί σήμερα. Η εναέρια κυκλοφορία ανεστάλη στη Λετονία και την Εσθονία μέχρι την Κυριακή στις 03.00 (00.00 GMT). 

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Οι κινήσεις αεροσκαφών περιορίζονται μεταξύ 7.000 και 11.000 μέτρων. Αρκετές πτήσεις από το Μίνσκ ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν. 

ΒΕΛΓΙΟ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 06.00 GMT την Κυριακή. 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος στο βόρειο τμήμα της Βαλκανικής αλυσίδας θα παραμείνει κλειστός από το Σάββατο στις 21.00 GMT 

ΚΡΟΑΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος έκλεισε σήμερα στις 02.00 (ώρα 00:00 GMT). 

ΔΑΝΙΑ: Το κλείσιμο του εναέριου χώρου έχει παραταθεί μέχρι τις 06.00 GMT την Κυριακή. 

ΙΣΠΑΝΙΑ: Επτά αεροδρόμια στη βόρεια Ισπανία, θα κλείσουν από τις 20:00 (18.00 GMT), σήμερα και έως τις 10:00 π.μ. (08.00 GMT), την Κυριακή ανακοίνωσε η ισπανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Κλειστά θα παραμείνουν τα αεροδρόμια της Αστούριας, της Σανταντέρ, του Μπιλμπάο, του Σαν Σεμπαστιάν, της Βιτόρια, της Παμπλόνα και του Λογκρόνο”.
    
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Η ματαίωση των πτήσεων παρατείνεται μέχρι την Κυριακή στις 12:00 GMT. 

ΓΑΛΛΙΑ: Τα αεροδρόμια του Παρισιού και του βόρειου τμήματος της Γαλλίας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Δευτέρα το πρωί στις 08:00 π.μ. (06.00 GMT). Οι αερολιμένες της Μπορντό (νοτιοδυτικά) και της Γκρενόμπλ (ανατολικά κέντρο) θα κλείσουν από τις 16:00 μ.μ. (14.00 GMT) σήμερα. “Άλλα αεροδρόμια στο νότιο τμήμα της Γαλλίας θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 20:00 (1800 GMT). 
   
ΒΡΕΤΑΝΙΑ:Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρατείνει μέχρι και την Κυριακή στις 06:00 GMT το κλείσιμο του εναέριου χώρου του, αλλά η κίνηση μπορεί να επαναληφθεί σε μικρή κλίμακα στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία σήμερα έως τις 18.00 GMT. Η αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι παρατείνει την ακύρωση των πτήσεων από και προς Βρετανία, την Κυριακή,για όλες τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Νωρίτερα είχε ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς και από ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθώς και τις πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι την Κυριακή στις 10:00 GMT. 

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Ο εναέριος χώρος, εν μέρει ξανάνοιξε την Παρασκευή, και έκλεισε πάλι μέχρι την Κυριακή στις 12:00 GMT. Η Ryanair ακύρωσε όλες τις πτήσεις της στη Βόρεια Ευρώπη και τις Βαλτικές Χώρες έως τις 12.00 GMT την Δευτέρα “, τουλάχιστον. 

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Επειδή το νέφος δεν την κάλυψε λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, τα αεροδρόμια παραμένουν ανοικτά. 

ΙΤΑΛΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός σε όλη τη Βόρεια Ιταλία μέχρι τις 06.00 GMT την Δευτέρα. 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ο ολλανδικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 18.00 GMT το Σάββατο. Όλες τις πτήσεις της KLM προς και από το αεροδρόμιο Schiphol έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα (22.00 GMT), σήμερα. 

ΠΟΛΩΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος εξακολουθεί να είναι τελείως κλειστός μέχρι νεωτέρας, συμπεριλαμβανομένης της Κρακοβίας, όπου αναμένονται την Κυριακή περίπου 80 ξένες αντιπροσωπείες για την κηδεία του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι. Οι πτήσεις της LOT ακυρώθηκαν μέχρι τις 12.00 GMT τη Δευτέρα. 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Το σύνολο του εναέριου χώρου της Ρουμανίας έκλεισε σήμερα από τις 18:00 (15.00 GMT). 

ΡΩΣΙΑ: Ο εναέριος χώρος παραμένει ανοικτός, αλλά οι πτήσεις προς τα βόρεια και δυτικά της ηπείρου, έχουν ακυρωθεί. Το αεροδρόμιο του Καλίνινγκραντ, έχει κλείσει προσωρινά. 

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ: Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ακυρώνει όλες τις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Σκανδιναβία αυτό το Σαββατοκύριακο, με την εξαίρεση ορισμένων εσωτερικών πτήσεων στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας. Η SAS έχει ήδη ακυρώσει πάνω από 630 πτήσεις την Πέμπτη και 730 την Παρασκευή, λόγω του σχεδόν πλήρους κλεισίματος του εναέριου χώρου, των σκανδιναβικών χωρών και σε πολλών άλλων χωρών. 

ΣΕΡΒΙΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΒΟΣΝΙΑ: Οι ουρανοί της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και εν μέρει της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έκλεισαν σήμερα από τις 1400 GMT. 

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός από τις 13.00 GMT την Παρασκευή. 

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος ήταν κλειστός σήμερα μέχρι νεωτέρας. 

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT σήμερα. 

ΤΣΕΧΙΑ: Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, παρατείνεται έως τις 12.00 της Κυριακής (10.00 GMT). 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κλείσιμο των αεροδρομίων όλης σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, οι περισσότερες πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών από και προς την Ευρώπη ματαιώθηκαν χθες. Οι αεροπορικές εταιρείες της Αυστραλίας , της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδίας, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας ματαίωσαν χθες μεγάλο αριθμό πτήσεων προς την Ευρώπη.

Ρεπορτάζ του ΙΤΝ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε