Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την αντι- ισλαμική ταινία

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την αντι- ισλαμική ταινία

Ηθοποιός ετοιμάζεται να μηνύσει το youtube και τον παραγωγό ισχυριζόμενη οτι την εξαπάτησαν για να παίξει στην ταινία.

Εκατοντάδες Αφγανοί διαδήλωσαν ειρηνικά εναντίον της δημοσίευσης σκίτσων του Μωάμεθ στη γαλλική σατιρική επιθεώρηση Charlie Hebdo και της αντι-ισλαμικής ταινίας “Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων”, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Περίπου 300 φοιτητές φωνάζοντας “Θάνατος στη Γαλλία, θάνατος στις ΗΠΑ” συγκεντρώθηκαν σε προάστιο της Καμπούλ. Σε γειτονική περιοχή εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία φωνάζοντας συνθήματα όπως “Θάνατος στις ΗΠΑ, ζήτω το Αφγανιστάν, ζήτω το Ισλάμ”.

Μήνυση κατά των παραγωγών και του Youtube

Στο μεταξύ, μια ηθοποιός ο οποία ισχυρίζεται ότι την εξαπάτησαν και εμφανίστηκε στην ταινία που προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ, μήνυσε την Τετάρτη τους παραγωγούς της ταινίας και το YouTube. Σύμφωνα με την εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς η συμμετοχή της ηθοποιού στην ταινία έχει προκαλέσει απειλή κατά της ζωής της. Η Γκαρσία ισχυρίζεται, ότι μετά τη συμμετοχή της στην ταινία έχει δεχτεί αξιόπιστες απειλές για τη ζωή της, ενώ έχασε τη δουλειά της λόγω της ανησυχίας που την έχει καταβάλει ότι είναι πιθανός στόχος.

Η μήνυση που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες από την Σίντι Λι Γκαρσία αφορά απάτη, συκοφαντία και εσκεμμένη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας.

Ο δικηγόρος της ηθοποιού που δήλωσε ότι «αφορά ζήτημα εισβολής στην ιδιωτική ζωή» αναμένεται να ζητήσει από το δικαστήριο να διατάξει την αφαίρεση της ταινίας από το You Tube.

Η ηθοποιός στη μήνυση της ισχυρίστηκε ότι ο σκηνοθέτης, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε ανήκει σε ριζοσπαστική Κοπτική Χριστιανική ομάδα και ονομάζεται Νακούλα Μπασελί Νακούλα, την εξαπάτησε λέγοντας της ότι έκανε μια ταινία περιπέτειας για τους αρχαίους Αιγυπτίους.

Η Γκαρσία εμφανίζεται σε πολλές σκηνές στην ταινία, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία ο προφήτης Μωάμεθ φαίνεται να κάνει στοματικό σεξ.

Διεθνές ποινικό αδίκημα η θρησκευτική προσβολή

Μια από τις κορυφαίες ισλαμικές οργανώσεις ο Οργανισμός της Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), προτίθεται να δρομολογήσει εκ νέου τις προσπάθειες, ώστε να καταστεί η θρησκευτική προσβολή, διεθνές ποινικό αδίκημα.

Η θέση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει την αποδοχή από τις δυτικές χώρες, οι οποίες μάλιστα ζητούν από ισλαμικά κράτη, όπως το Πακιστάν, να καταργήσουν το νόμο περί βλασφημίας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη θανατική ποινή.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να «βγει από κρυψώνα της δικαιολογίας περί ελευθερίας της έκφρασης», σχόλιο που αφορά τα επιχειρήματα της Δύσης πάνω στα οποία οι δυτικές χώρες βασίζονται και αρνούνται εδώ και μια δεκαετία να αποδεχτούν την πρόταση των Ισλαμιστών.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του OIC, σημειώνει ότι «η αυξανόμενη μισαλλοδοξία εναντίον των Μουσουλμάνων πρέπει να ελεγχθεί» και ζήτησε «έναν διεθνή κώδικα δεοντολογίας για τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να απαγορευθεί η διάδοση του υλικού υποκίνησης της μισαλλοδοξίας».

Οι δυτικές χώρες έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι τα μέτρα αυτά θα είναι σε αντίθεση με τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης και ακόμη θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε προσχώματα όσον αφορά την ακαδημαϊκή έρευνα.
 
Την Τετάρτη, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο ομόλογός του, τού Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είχαν τηλεδιάσκεψη, όπου συζήτησαν τα μέτρα για την καταπολέμηση των επιθέσεων κατά του ΝΑΤΟ, από Αφγανούς που φορούν τη στολή του στρατού ή της αστυνομίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, «οι δύο ηγέτες συζήτησαν ένα φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τον περιορισμό επιθέσεων στο εσωτερικό εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και τη σημασία που έχει η αυτοσυγκράτηση και η μη βία», μετά τη βλάσφημη ταινία που έχει προκαλέσει την οργή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Μπαν Κι μουν: Σκανδαλώδης η ταινία

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν χαρακτήρισε “σκανδαλώδη και αισχρή” την ταινία και όπως είπε “η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα, που πρέπει να προστατεύεται, με την προϋπόθεση ότι δεν πλήττει τις πεποιθήσεις και τις αξίες των άλλων”. “Όταν ορισμένοι εκμεταλλεύονται την ελευθερία της έκφρασης για να προκαλέσουν ή να ταπεινώσουν τις αξίες και τις πεποιθήσεις άλλων ανθρώπων, εμείς δεν μπορούμε πλέον να τις προστατεύσουμε με τον ίδιο τρόπο”, πρόσθεσε.

“Η ελευθερία της έκφρασης, που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και προνόμιο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καταχρηστικά από μια τέτοια σκανδαλώδη και αισχρή πράξη”, κατέληξε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε

Στο πόδι η Γαλλία μετά την δημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε