Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις αυτονομιστών στην Υεμένη

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις αυτονομιστών στην Υεμένη
Ένας στρατιωτικός κι ένας αντάρτης νεκροί και τρεις τραυματίες σε συγκρούσεις με αυτονομιστές στο νότο.

Αυτονομιστές αντάρτες συγκρούστηκαν με δυνάμεις του στρατού στη νότια Υεμένη την Δευτέρα, όταν ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε κι ένας δεύτερος τραυματίστηκε, ενώ οι αντάρτες είχαν επίσης ένα νεκρό και δύο τραυματίες, σύμφωνα με αξιωματούχο, καθώς ταραχές σαρώνουν ολόκληρη τη χώρα και διαδηλωτές αξιώνουν να δοθεί τέλος στην 32χρονη εξουσία του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
 
Η μάχη σημειώθηκε στην περιοχή Χαμπιλάιν, όπου οι αυτονομιστικές διαθέσεις είναι ισχυρές. Ο Νάσερ αλ Χάμπτζι, ηγετικό στέλεχος του αυτονομιστικού Νότιου Κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι στις συγκρούσεις συμμετέχουν πλέον περισσότεροι μαχητές.
 
‘Περισσότεροι υποστηρικτές του αυτονομιστικού κινήματος κινούνται προς την περιοχή, η κατάσταση είναι τεταμένη’, είπε.
 
Ο Σάλεχ, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες αντιμετώπισης της εδρεύουσας στη χώρα πτέρυγας της αλ Κάιντα, δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τις καθημερινές κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος του, στις οποίες έχουν βρει το θάνατο 24 άνθρωποι. Οι διαδηλώσεις αυξάνονται σε όγκο στο νότο, όπου οι συγκρούσεις είναι πολύ πιο βίαιες και όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι.
 
Περίπου οι μισοί από τα 23 εκατ. κατοίκους της Υεμένης διαθέτουν όπλα. Το 40% του πληθυσμού ζει με 2 δολάρια την ημέρα ή λιγότερο και το ένα τρίτο αντιμετωπίζει χρόνιο υποσιτισμό. Οι διαδηλωτές είναι βαθιά εξοργισμένοι για την εκτεταμένη διαφθορά, η ανεργία μεταξύ των νέων είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ η χώρα μαστίζεται από περιφερειακές εντάσεις.
 
Η Βόρεια και η Νότια Υεμένη συνενώθηκαν το 1990, και εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε τέσσερα χρόνια αργότερα. Οι δυνάμεις του Σάλεχ συνέτριψαν τους αυτονομιστές, ωστόσο οι περισσότεροι στο νότο θεωρούν ότι οι βόρειοι κλέβουν τους πλουτοπαραγωγικούς τους πόρους και τους αρνούνται τη συμμετοχή στην διακυβέρνηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε