Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Σύννεφα πολέμου στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας

ΦΩΤΟ REUTERS

Σε τεντωμένοι σχοινί βαδίσουν οι σχέσεις των δυο κρατών μετά την απόφαση του Ούγκο Τσάβες να απελάσει το διπλωματικό προσωπικό της Κολομβίας. Σε κατάσταση ετοιμότητας ο στρατός!

Ο στρατός της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία βρίσκεται επί ποδός, έτοιμος να υπακούσει στις εντολές Τσάβες ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. Ήδη από την Πέμπτη τα στρατεύματα της χώρας έχουν τεθεί σε “κατάσταση ύψιστου συναγερμού”.

Αφορμή για όλα αυτά ήταν οι κατηγορίες της Κολομβίας πως η Βενεζουέλα ανέχεται την παρουσία κολομβιανών ανταρτών στο έδαφός της. Η “απάντηση” ήταν να δοθεί διορία 72 ωρών στους Κολομβιανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ διατάχθηκε το κλείσιμο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Μπογκοτά.

Θέση στο θέμα πήραν και οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει πως οι κατηγορίες της Μπογκοτά πρέπει να ληφθούν “σοβαρά υπόψη”. “Η Βενεζουέλα οφείλει στην Κολομβία και τη διεθνή κοινότητα να διεξάγει ολοκληρωμένη έρευνα για αυτές τις πληροφορίες και να δράσει ώστε να εμποδίσει τη χρήση του εδάφους της από τρομοκρατικές οργανώσεις”, προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Γαλλία από την πλευρά της κάλεσε τις δυο χώρες να καθήσουν και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου. “Η Γαλλία καλεί τις δύο χώρες να ξεκινήσουν και πάλι το διάλογο με στόχο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό. Ανησυχία εξέφρασε και η Ισπανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε