Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 8 Αθήνα Αναλυτικά

Σύνοδος Κορυφής: Σε δουλειά να βρισκόμαστε

Σύνοδος Κορυφής: Σε δουλειά να βρισκόμαστε
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 30.01.2012 | 12:36
Πρώτη δημοσίευση: 30.01.2012 | 12:32

Σε απεργιακό κλοιό, οι Βρυξέλλες υποδέχονται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που φτάνουν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Η Σύνοδος ξεκινάει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) και εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από πέντε ώρες.

Μετά την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και τα μέτρα λιτότητας με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, που απασχόλησαν σειρά Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, αυτή τη φορά οι ηγέτες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, βάζοντας για λίγο στην άκρη το ζήτημα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Απαντώντας στα επικριτικά σχόλια που δέχεται η ΕΕ και κυρίως το Βερολίνο, για το μονόδρομο της αυστηρής λιτότητας που επέλεξαν ως έξοδο από την κρίση, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι προτείνει να χαραχθεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική στήριξης της ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας, που σήμερα έχει φτάσει τα 23 εκατομμύρια ανέργους στην ΕΕ. Ωστόσο, δεν αναμενεται να οριστούν συγκεκριμένοι στόχοι, ούτε και να ανακοινωθούν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά που θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Εξάλλου, οι "27" αναμένεται να συμφωνήσουν στις τελευταίες αλλαγές της Συνθήκης για τη δημιουργία του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ο οποίος πρέπει να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2012. Οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν να ανέλθει στα 500 δις. ευρώ η δανειοδοτική ικανότητα του ESΜ, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία ασκούν πιέσεις στο Βερολίνο, για την ενίσχυσή του στα 750 δις. ευρώ.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τις τελευταίες αλλαγές στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Τα κυριότερα στοιχεία του Δημοσιονομικού Συμφώνου είναι ο λεγόμενος "χρυσός κανόνας" περί δημοσιονομικής ισορροπίας, ο οποίος θα πρέπει να μπει στις έννομες τάξεις των κρατών μελών, ει δυνατόν σε συνταγματικό επίπεδο και η επιβολή αυτόματων κυρώσεων για τις χώρες με δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ.

Τόσο η δημιουργία του ESM, όσο και το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο πρόκειται να επικυρωθούν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, παρόλο που δεν συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των ευρωπαίων ηγετών. Με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον ιδιωτικό τομέα για την απομείωση του ελληνικού χρέους, οι χώρες της ευρωζώνης αναμένουν παράλληλα την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δις. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία τηρεί άκαμπτη στάση, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις, πέρα, ίσως, από μια δέσμευση των ευρωπαίων ηγετών να ενισχύσουν τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάσχεση της ανεργίας στους νέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στις Βρυξέλλες με τριπλό “όχι” στα τελεσίγραφα – Απειλούν με “κούρεμα” και νέο δάνειο οι εταίροι-δανειστές
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1.  Τρίζει  η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό "Τρίζει" η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
  2. Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης! Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης!
  3. Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα
  4. Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ
  5. Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  6. Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook