Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Συντηρητικοί βουλευτές ζητούν διαπραγματεύσεις για τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ

Συντηρητικοί βουλευτές ζητούν διαπραγματεύσεις για τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ

Ομάδα Βρετανών συντηρητικών βουλευτών ζήτησε σήμερα την ανάκτηση από το Λονδίνο των εξουσιών που έχουν εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες.
    

Οι συντηρητικοί βουλευτές γράφουν στο “μανιφέστο τους για την αλλαγή” ότι: “Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αναπόφευκτες συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης και οδεύει προς μία δημοσιονομική και τραπεζική ένωση. Αυτή δεν είναι η οδός που ο βρετανικός λαός επιθυμεί να ακολουθήσει και μαζί με τα άλλα 10 μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουμε στην ευρωζώνη οφείλουμε να διαπραγματευθούμε μία νέα σχέση, παραμένοντας μολαταύτα μέλη της ΕΕ. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πως οι θεσμοί της ΕΕ θα προστατεύουν και θα ενισχύουν την κοινή αγορά”.

Οι βουλευτές έχουν συστήσει την ομάδα “Νέο Ξεκίνημα” (Fresh Start) και υποστηρίζουν πως χαίρουν της υποστήριξης άλλων 120 συναδέλφων τους. “Θέλουμε να προστατεύσουμε την βρετανική κυριαρχία διασφαλίζοντας πως το βρετανικό Κοινοβούλιο θα μπορεί να αποφασίζει το τι είναι προσφορότερο για τη Βρετανία. Δε συμμεριζόμαστε την άποψη υπέρ της ‘ακόμη στενότερης ένωσης’ όπως αυτή παρουσιάζεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες”, επισήμαναν.

“Το μανιφέστο τούτο καθορίζει τη νέα σχέση που επιθυμούμε να αποκτήσει η Βρετανία εντός της ΕΕ”, προσθέτει η ομάδα, που αξιώνει κατά βάση την “αποδέσμευση” της χώρας από τα μέτρα εκείνα “που σχετίζονται με την αστυνομία και τη δικαιοσύνη” και προτείνουν τον “επαναπατρισμό” των εξουσιών σε ό,τι αφορά την κοινωνική νομοθεσία.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, χαιρέτισε την δημοσιοποίηση του μανιφέστου, εκτιμώντας πως “η συμβολή του Νέου Ξεκινήματος είναι πολύ σημαντική”, δήλωσε εκπρόσωπός του. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, χαρακτήρισε το μανιφέστο ως κείμενο “με καλές πηγές και καλή σκέψη”, που περιέχει “σε μεγάλο βαθμό καλές ιδέες για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ”.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν, επιχειρηματολογώντας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας ως ενός ισχυρού εταίρου μέσα στα ευρωπαϊκά δεδομένα, δήλωσε ευφυολογώντας πως η ΕΕ χωρίς το Λονδίνο θα ήταν σαν “ψάρι χωρίς τηγανητές πατάτες”.

Δύο ημέρες πριν από την ομιλία του Κάμερον, ο Κατάινεν πρόσθεσε πως είναι πεπεισμένος ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρώπη: “Όλοι μας έχουμε ανάγκη από μία ισχυρή Βρετανία στην Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι οι σημαίνοντες Βρετανοί πολιτικοί και η κοινή γνώμη πιστεύει πως θα πρέπει να παραμείνουν στην καρδιά της Ευρώπης. Η ΕΕ χωρίς τη Βρετανία θα ήταν κατά το μάλλον ή ήττον σαν ψάρι χωρίς τηγανητές πατάτες. Δηλαδή δεν θα ήταν πλέον ένα πλήρες πιάτο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απειλεί να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ ο Κάμερον

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε