Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συντριβή για τον ανθέλληνα αντικαγκελάριο της Μέρκελ

Δραματική ήττα υπέστησαν οι Φιλελεύθεροι (FDP) από το 7,6% μόλις στο 2% και μένουν εκτός τοπικής βουλής του Βερολίνου.

Καταποντίστηκε το κόμμα του αντικαγκελάριου Φίλπ Ρέσλερ (FDP) στις τοπικές εκλογές καθώς απέτυχε για πέμπτη φορά σε επτά αναμετρήσεις να περάσει το όριο του 5%. Το FDP πέφτει στο 2% στο Βερολίνο από 7,6% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2006 και μένει εκτός τοπικής βουλής.

Το FDP στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα είχε εστιάσει αποκλειστικά στην ευρωσκεπτικιστική γραμμή του προέδρου του Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είχε ζητήσει ανοιχτά “συντεταγμένη πτώχευση” της Ελλάδας. Το κρατίδιο του Βερολίνου είναι το πέμπτο κατά σειρά όπου το FDP μένει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων FDP Κρίστιαν Λίντνερ παραδέχτηκε τη δραματική ήττα και ανακοίνωσε ότι το κόμμα μπαίνει σε “φάση περισυλλογής”. Απέρριψε ωστόσο αλλαγή της γραμμής που ακολουθεί η ηγεσία στο θέμα του ευρώ. “Επ΄αυτού δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής”, είπε ο κ. Λίντνερ.

Το κόμμα της Μέρκελ υπέστη την έκτη του ήττα στις επτά περιφερειακές εκλογές που έχουν διεξαχθεί φέτος στη Γερμανία. Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει οτι η Μέρκελ αναμένεται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της προς τη χώρα μας, παρασυρόμενη απο την κοινή γνώμη των Γερμανών που δεν δέχονται η Γερμανία να βοηθάει την Ελλάδα αλλά και απο τις πιέσεις που θα δέχεται.

Σημαντική νίκη απέσπασαν οι Σοσιαλδημοκράτες με την επανεκλογή του Κλάους Βοβεράιτ κυβερνήτη δημάρχου για τρίτη συνεχή πενταετία στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος που μετέδωσε το δεύτερο κρατικό κανάλι ZDF, το SPD παραμένει στο Βερολίνο πρώτο κόμμα με 28,5%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε 30,8%.

Ελαφρά ενισχυμένοι βγήκαν από την αναμέτρηση οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ από το 21,3% στο 23,2%. Μεγάλη άνοδο είχαν οι Πράσινοι από το 13,1% στο 17,5%.

Και τα δύο κόμματα διεκδικούν τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες του Βοβεράιτ, με πιθανότερο σενάριο τη συνεργασία SPD-Πρασίνων.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε