Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Συρία: 8500 χιλιάδες τα θύματα – Βρέθηκαν πτώματα ξένων

Συρία: 8500 χιλιάδες τα θύματα – Βρέθηκαν πτώματα ξένων

Σχεδόν 8.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία, το Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 6.195 άμαχοι και 2.263 στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, δηλαδή το σύνολο των νεκρών ανέρχεται σε 8.458, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι συριακές αρχές δηλώνουν ότι βρήκαν πολλά πτώματα ξένων στη Χομς, στην κεντρική Συρία, στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, μεταξύ των οποίων ενός Ευρωπαίου τον οποίο κατηγορούν ότι βοήθησε τους εξεγερμένους και έφερε το διαβατήριο του Ισπανού δημοσιογράφου Χαβιέρ Εσπινόσα.

Ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας Ελ Μούντο Χαβιέρ Εσπινόσα είχε φύγει από την Μπάμπα Αμρ στις 29 Φεβρουαρίου για το Λίβανο, αφού επέζησε των βομβαρδισμών στους οποίους σκοτώθηκαν η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Μαρί Κόλβιν και ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ στις 22 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχασε όλα τα έγγραφά του κατά τη διαφυγή του, όταν αποτέλεσε το στόχο πυρών του συριακού στρατού.

Οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας διαβεβαιώνουν εξάλλου ότι “ο Ισπανός δημοσιογράφος γνώριζε την ταυτότητα του Ευρωπαίου αυτού, ο οποίος είχε στην κατοχή του τα αναγνωριστικά του έγγραφα και του τα είχε δώσει ο ίδιος” για αδιευκρίνιστους λόγους.

Στο μεταξύ η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της στη Δαμασκό λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας στη Συρία. Η αεροπορική εταιρεία πραγματοποιούσε τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως στη Δαμασκό μέσω Αμάν, κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο. Η Γαλλία έκλεισε επισήμως και την πρεσβεία της στη Δαμασκό την Τρίτη.

Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ολοένα και πιο ανησυχητική στη Συρία, όπου οι οργανώσεις αρωγής δεν έχουν πρόσβαση στις πόλεις που πλήττονται από τους βομβαρδισμούς, ιδιαίτερα στη Χομς όπου μια αυτοκινητοπομπή με επείγουσα βοήθεια είναι αποκλεισμένη εδώ και έξι ημέρες στις πύλες της συνοικίας Μπάμπα Αμρ.

Ο ΟΗΕ δεν δίνει πλέον ακριβή επίσημο απολογισμό για την καταστολή στη Συρία από τα τέλη Ιανουαρίου επειδή δεν μπορεί να συγκεντρώσει αξιόπιστες πληροφορίες επί του πεδίου. Περισσότεροι από 25.000 πρόσφυγες είναι αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ στις γειτονικές χώρες της Συρίας και οι βιαιότητες έχουν προκαλέσει τη μετακίνηση 100.000 ως 200.000 ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας.

Στο μεταξύ η επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος, είχε συνομιλίες σήμερα στη Δαμασκό και βρίσκεται καθ’ οδόν προς την πόλη Χομς.

Η Έιμος, στην οποία δεν είχε επιτραπεί την περασμένη εβδομάδα η πρόσβαση στη Συρία, πραγματοποιεί τριήμερη αποστολή στη χώρα για να προσπαθήσει να πείσει τις αρχές να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής που προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στους αμάχους.

Συριακά άρματα μάχης βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύκτας περιοχές της αντιπολίτευσης στη Χομς και ο Ερυθρός Σταυρός προσπάθησε για έκτη ημέρα να μπει στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, ένα προπύργιο των ανταρτών που έπεσε και οι ακτιβιστές αναφέρουν αιματηρά αντίποινα από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βίντεο φέρνει στη δημοσιότητα βασανιστήρια σε δημόσια νοσοκομεία στη Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε