Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Συρία: Αν γίνουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ θέλουμε την Τουρκία ως μεσολαβητή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουαλέμ, επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του εμπιστεύεται την Τουρκία το ρόλο του μεσολαβητή σε περίπτωση που ξεκινήσουν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με το Ισραήλ.

“Η Τουρκία έχει δείξει ότι είναι έντιμος μεσολαβητής. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει επομένως να γίνουν με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και να ξαναρχίσουν από το σημείο όπου σταμάτησαν στη Συρία”, δήλωσε ο Μουαλέμ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Το 2008 η Τουρκία μεσολάβησε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Συρίας και Ισραήλ που αφορούσαν τα υψίπεδα του Γκολάν τα οποία κατελήφθησαν από το Ισραήλ το 1967. Οι συνομιλίες όμως διακόπηκαν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μουαλέμ απέκλεισε την πιθανότητα παρέμβασης κάποιας άλλης χώρας στο ενδεχόμενο επανάληψης των διαπραγματεύσεων. “Οι προσπάθειες άλλων μερών συνίστανται στο να βοηθήσουν” την Τουρκία στο μεσολαβητικό ρόλο της, επισήμανε.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε