Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Συρία: Δακρυγόνα και συνθήματα στις κηδείες των θυμάτων

Συρία: Δακρυγόνα και συνθήματα στις κηδείες των θυμάτων

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν σήμερα χρήση δακρυγόνων στη Δαμασκό στη διάρκεια επικήδειων τελετών που μετατράπηκαν σε μια τεράστια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος, σε μια ημέρα που σημαδεύτηκε από αιματηρές εκρήξεις στο Χαλέπι και στη συριακή πρωτεύουσα και από βομβαρδισμούς.

Συνολικά 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια σήμερα.

“Δεν θα υποχωρήσουμε” φώναζαν στα συνθήματά τους, σύμφωνα με βίντεο ακτιβιστών, οι χιλιάδες Σύροι που παρέστησαν στις κηδείες εννέα διαδηλωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν χθες από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Δαμασκό, όπου οι συγκεντρώσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι συνήθως μικρότερες σε σχέση με αυτές που πραγματοποιούνται σε άλλες περιοχές. “Μπασάρ πρόδωσες το λαό σου”, “ενωμένος ο συριακός λαός”, φώναζαν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας μάταια προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα στη συνοικία Καφάρ Σουσέ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Οι κηδείες θα δείξουν στο καθεστώς ότι η Δαμασκός δεν είναι μια πόλη ουδέτερη, όπως αυτό ισχυρίζεται”, τόνισε το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Μόλις δύο ημέρες πριν από τις πρώτες πολυκομματικές βουλευτικές εκλογές στη Συρία, η βία συνεχίστηκε σήμερα σε όλη τη χώρα. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό της περιοχής Χελμούζ, στην κεντρική επαρχία Χομς.

Άλλος βομβαρδισμός στην ίδια περιοχή στοίχισε τη ζωή ενός αμάχου και προκάλεσε τον τραυματισμό ακόμη τριών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε συλλήψεις στη συνοικία Μπαρζέ της Δαμασκού. Επίσης συνέλαβαν ένα δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον Σαάντ Μουστάφα αλ Χας, στη διάρκεια επιχείρησης στο σπίτι του στην τοποθεσία Μασιάφ της επαρχίας Χάμα, στην κεντρική Συρία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 600 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την έναρξη της εκεχειρίας και τουλάχιστον 11.100 σε 13 μήνες εξέγερσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νεκροί και τραυματίες στη Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε