Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Συρία: Διαδηλώσεις παντού με 6 νεκρούς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι βγήκαν ξανά στους δρόμους της Συρίας, απαιτώντας την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν από τα προάστια της Δαμασκού ως τα σύνορα με το Λίβανο και την έρημο στα σύνορα με το Ιράκ. Σημειώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας σκότωσαν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές στην πόλη Χομς, καθώς στρατεύματα και θωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν σε κεντρικές συνοικίες για να αποτρέψουν την εκδήλωση διαδηλώσεων.

“Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Χομς, δύο στη συνοικία Κάνταμ της Δαμασκού και ένας στη Νταράγια, κοντά στη Δαμασκό, από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης”, δήλωσε ο Άμαρ Καράμπι, επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στην Αίγυπτο.

Ο Καράμπι είπε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας κάτοικος της παλιάς συνοικίας Μπαμπ Σμπάα, όπου ένας αυτόπτης είδε να αναπτύσσονται πολλά θωρακισμένα και στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών από σημεία ελέγχου στους κυριότερους δρόμους της πόλης του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Άλλος ακτιβιστής στη Χομς είπε ότι ο απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να είναι υψηλότερος, καθώς στρατιώτες περικύκλωσαν ιδιωτικό νοσοκομείο στην Μπαμπ Σμπάα και πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε άλλο νοσοκομείο, στα όρια της πόλης, όπου δεν ήταν παρούσες δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στη Χάμα, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι διαδήλωσαν με αίτημα την ελευθερία, σύμφωνα με ακτιβιστές που βρίσκονται εκεί, οι οποίοι σημείωσαν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιείται από το Μάρτιο που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα.

Στο μεταξύ ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε ότι σε ένα προάστιο της Δαμασκού δυνάμεις επιβολής της τάξης άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν διαδηλωτή.

Επιθέσεις αρμάτων μάχης εναντίον χωριών σε λόφους κοντά στην Τουρκία προκάλεσαν στη διάρκεια της νύχτας το θάνατο τριών αμάχων, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου νυχτερινές διαδηλώσεις με αίτημα την ελευθερία πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα στη Χομς (κεντρική Συρία), όπου ακούστηκαν πυροβολισμοί, και στην Μπανιάς (βορειοδυτικά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η “Παρασκευή της Αποχώρησης” στη Συρία

Συρία: Τέσσερις πολίτες νεκροί από στρατιωτικά πυρά

Άνοιγμα Άσαντ στους εξεγερμένους – Τους κάλεσε σε διάλογο στις 10 Ιουλίου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε