Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Έτσι η Δύση αγάπησε τον Τραμπ!

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)

Δεν το φανταζόταν ποτέ πως μέσα σε μια νύχτα θα γινόταν… αρεστός. Ίσως και να μην τον ένοιαζε καθόλου. Αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμα και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν περίμενε τέτοια στήριξη από τη Δύση στην απόφασή του να “χτυπήσει” με 59 πυραύλους Τόμαχοκ τη Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ που εξέδωσαν μάλιστα και κοινή ανακοίνωση, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πως «φέρει την πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.

«Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ότι τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν.

Και ενώ σχεδόν όλες οι χώρες της Δύσης ή ακόμη και αραβικά κράτη τάσσονται στο πλευρό των ΗΠΑ και μόνο η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα αντιτίθενται, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε και νέες δηλώσεις στήριξης του Τραμπ. Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε πως η επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης είναι κατανοητή δεδομένου του πόνου που υφίσταται ο λαός της Συρίας.

«Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατανοητή δεδομένων των διαστάσεων των εγκλημάτων πολέμου, δεδομένου του πόνου αθώων ανθρώπων, και δεδομένων των εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε η Μέρκελ. Χαρακτήρισε τα πλήγματα «περιορισμένα και στοχευμένα».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του τόνισε πως ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. «Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ΕΕ πως αυτά τα πλήγματα ήταν περιορισμένα και η επιδίωξη ήταν να αποτραπούν περαιτέρω ωμότητες με χημικά όπλα», ανέφερε ο Γιούνκερ στη δήλωσή του.

«Πρέπει να δοθεί απάντηση στην επανειλημμένη χρήση τέτοιων όπλων», τόνισε προσθέτοντας πως «κατανοεί» τις προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις. «Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων», είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε