Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Νέα έξοδος προσφύγων προς την Τουρκία, έπειτα από φονική επίθεση

Συρία: Νέα έξοδος προσφύγων προς την Τουρκία, έπειτα από φονική επίθεση

Περίπου 1.100 Σύροι πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο, μετά τη φονική επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή κοντά σε αρτοποιείο και κόστισε τη ζωή 60 ανθρώπων.

Όπως δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί: “Οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την Χαλφάγια”.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο για επιδρομή της συριακής αεροπορίας. Ωστόσο το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana είχε μεταδώσει ότι ο στρατός επενέβη, ύστερα από επίθεση “τρομοκρατών”, όπως χαρακτηρίζει τους αντάρτες η Δαμασκός.

Με τους νέους αυτούς πρόσφυγες, ο συνολικός αριθμός των Σύρων που διαμένουν σε πολλούς καταυλισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία ξεπερνάει τους 148.000, σύμφωνα με τις αρχές.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να ξαναρχίσει την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος προς την Συρία, παρά τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες, αλλά ο πόλεμος στην γειτονική χώρα έχει προκαλέσει φθορά στην υποδομή της για μια τέτοια επιχείρηση. “Μπορούμε να επαναλάβουμε τον εφοδιασμό της Συρίας με ηλεκτρικό ρεύμα, αν η χώρα αυτή το επιθυμεί”, δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ωστόσο, διευκρίνισε, η Συρία “δεν έχει ούτε την επιθυμία ούτε επαρκή υποδομή για να πάρει ηλεκτρικό ρεύμα” από την Τουρκία. Τον Οκτώβριο, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Συρία ανέστειλε τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί στο σύστημα του εφοδιασμού της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ποτάμι” το αίμα στη Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε