Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Νέα επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας στη Ντούμα

Οι συριακές αρχές πραγματοποίησαν επίθεση στην πόλη Ντούμα, 20 χλμ. από την πρωτεύουσα Δαμασκό, την οποία οι λιποτάκτες είχαν καταλάβει για σύντομο διάστημα στις 21 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Μεγάλος αριθμός μελών των δυνάμεων ασφαλείας επιτέθηκε το πρωί στην πόλη Ντούμα, στην επαρχία της Δαμασκού, και τοποθέτησε οδοφράγματα στους δρόμους”, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που δεν κάνει λόγο για συγκρούσεις.

Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλει οι αρχές στην ελεύθερη διακίνηση των ξένων δημοσιογράφων που καλύπτουν τη σύγκρουση στη χώρα. Η εξέγερση εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ καταστέλλεται στο αίμα.

Το Παρατηρητήριο είχε ανακοινώσει ότι οι λιποτάκτες του συριακού στρατού είχαν πάρει τον έλεγχο στις 21 Ιανουαρίου της Ντούμας, ύστερα από σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας, πριν αποχωρήσουν από αυτήν. Χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους της αποχώρησης αυτής, το Παρατηρητήριο κατόπιν επικαλέστηκε ενδεχόμενη “απόπειρα επίθεσης των δυνάμεων στη Ντούμα”.

Οι συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει αφότου μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν τέσσερις αμάχους, ανοίγοντας πυρ εναντίον του πλήθους που παρίστατο στις κηδείες θυμάτων.

Το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε επίσης ότι μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε λιποτάκτες και στρατιώτες του τακτικού στρατού στην επαρχία Ντεράα νοτίως της Δαμασκού, κάνοντας λόγο για “τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες, ανάμεσά τους ένας αξιωματικός” μεταξύ των τακτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Ράμι ‘Αμπντελ Ραχμάν, τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, οι λιποτάκτες έστησαν ενέδρα σε αυτοκινητοπομπή των δυνάμεων ασφαλείας στη διεθνή οδική αρτηρία κοντά στην τοποθεσία Χερμπέτ Γατζαλέχ και ακολούθησε συμπλοκή”.

Ο συριακός στρατός, που είχε πραγματοποιήσει την Τρίτη μεγάλη επιχείρηση κατά της πόλης Χάμα στην κεντρική Συρία, σήμερα έλαβε θέσεις στην περιφέρεια ορισμένων συνοικιών της πόλης, την επομένη του βομβαρδισμού τους με πυρά βαρέος πυροβολικού, ανακοίνωσε επίσης το Παρατηρητήριο.

Διαβάστε

Συρία: 150.000 άνθρωποι σε κηδεία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε