Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Συρία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και ο στρατός του Άσαντ κάνει χερσαίες επιθέσεις

Συρία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και ο στρατός του Άσαντ κάνει χερσαίες επιθέσεις

Ο συριακός στρατός και συμμαχικές πολιτοφυλακές διεξήγαγαν σήμερα χερσαίες επιθέσεις εναντίον θέσεων των ανταρτών στη Συρία υποστηριζόμενοι από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, σε αυτό που φαίνεται να είναι η πρώτη μεγάλη συντονισμένη επίθεση μετά την επέμβαση της Μόσχας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν βόρειες περιοχές της επαρχίας Χάμα και κοντινές περιοχές της γειτονικής επαρχίας Ιντλίμπ, βάζοντας στο στόχαστρο πόλεις κοντά στον κύριο αυτοκινητόδρομο βορρά-νότου που περνά μέσα από μεγάλες πόλεις της δυτικής Συρίας, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Χερσαίες επιθέσεις με σφοδρούς βομβαρδισμούς από πυραύλους εδάφους-εδάφους στόχευσαν τουλάχιστον τέσσερις θέσεις των ανταρτών στην περιοχή και σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο έδαφος. Το πρακτορείο Ρόιτερς είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι σύμμαχοι του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί, ετοιμάζουν χερσαία επίθεση στη Συρία.

Το Παρατηρητήριο, που καταγράφει τη σύγκρουση χρησιμοποιώντας πηγές στη Συρία, ανέφερε πως η χερσαία επίθεση πραγματοποιείται από “δυνάμεις του καθεστώτος” και τους συμμάχους τους, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν ένδειξη για ρωσική εμπλοκή στο έδαφος. Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και περιφερειακά φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια δεν έκαναν σήμερα καμία αναφορά είτε στις νέες ρωσικές επιδρομές είτε στις χερσαίες επιθέσεις.

Η Ρωσία, ο κυριότερος σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, άρχισε να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο μαχητές στο έδαφος και δυτικές χώρες έχουν πει πως η ρωσική εκστρατεία επικεντρώνεται κυρίως σε άλλες ανταρτικές οργανώσεις που έχουν καταλάβει περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στα δυτικά τους τελευταίους μήνες με σκοπό να υποστηρίξουν τον Άσαντ παρά να πολεμήσουν τους σκληροπυρηνικούς.

Οι σημερινές επιδρομές της Ρωσίας είχαν ως στόχο τις πόλεις Καφρ Ζίτα, Καφρ Ναμπούνταχ, αλ-Σαγιάντ και το χωριό αλ-Λαταμίνεχ στην επαρχία Χάμα, καθώς και τις πόλεις Χαν Σαϊχούν και Αλχμπίτ στην Ιντλίμπ, ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ ελέγχεται από μια συμμαχία εξεγερμένων που περιλαμβάνει το Μέτωπο Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε