Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Συρία: Οι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατόπεδο

Συρία: Οι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατόπεδο

Οι αντάρτες εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση εναντίον ενός στρατοπέδου-κλειδί στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο ενός στρατιωτικού αεροδρομίου, ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Πιο νότια, ο συριακός στρατός κατέλαβε μια συνοικία της Χομς, μια μεγάλη πόλη στην κεντρική Συρία που πλήττεται από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση λόγω της πολιορκίας πολλών τομέων της, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Στην επαρχία Ιντλέμπ (βορειοδυτική Συρία), οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του στρατοπέδου στη Χαμιντίγε, ανέφερε το Παρατηρητήριο το οποίο βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών.

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στο στρατό και στους εξεγερμένους, στην πλειονότητά τους μέλη της οργάνωσης τζιχαντιστών Μέτωπο αλ-Νόσρα, στο στρατόπεδο αυτό όπου ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις.

“Πολλοί στρατιώτες του στρατοπέδου αυτού λιποτάκτησαν τις τελευταίες ημέρες και σήμερα μια ομάδα στρατιωτικών ενώθηκε με τους αντάρτες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του OSDH Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

“Οι στρατιώτες θα μπορούσαν να πάρουν το στρατόπεδο πολύ σύντομα. Στη συνέχεια θα τους είναι πιο εύκολο να καταλάβουν τη βάση Ουάντι Ντέιφ”, πρόσθεσε.

Η Χαμιντίγε βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νότια του Ουάντι Ντέιφ, από τις τελευταίες στρατιωτικές βάσης που βρίσκονται ακόμα στα χέρια του τακτικού στρατού στο βορρά της χώρας.

Οι αντάρτες έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω από τη βάση από τις 9 Οκτωβρίου, αφού κατέλαβαν την κοντινή πόλη Μάαρετ αλ-Νούμαν που βρίσκεται στο στρατηγικό δρόμο που ενώνει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη συριακή πόλη.

Σήμερα, το Μέτωπο αλ-Νόσρα και άλλα κινήματα ανταρτών εξαπέλυσαν επιθέσεις με όλμους στην Ουάντι Ντέιφ και οι δυνάμεις του καθεστώτος απάντησαν με πλήγματα από αέρος γύρω από τη βάση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πάντα στο βορρά, αεροπλάνα βομβάρδισαν τα περίχωρα του στρατιωτικού αεροδρομίου Μέναγκ, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Χαλεπιού. Οι αντάρτες εισήλθαν την Πέμπτη στον περίβολο του αεροδρομίου και σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, σύμφωνα με το OSDH.

Οι αντάρτες προσπαθούν από τον Αύγουστο να καταλάβουν το αεροδρόμιο αυτό απ΄ όπου απογειώνονται ελικόπτερα και αεροπλάνα που εξαπολύουν επιδρομές στο Χαλέπι.

Επίσης σήμερα, αεροπλάνα βομβάρδισαν την πόλη αυτή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο πρόεδρος του οποίου έκανε επίσης λόγο για “έντονες αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη χώρα”.

Αεροπορικές επιδρομές έγιναν σε πολλές περιοχές κοντά στη Δαμασκό, κυρίως στην Νταράγια (νοτιοδυτικά) όπου μαίνονταν συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και στο στρατό που προσπαθεί να ανακαταλάβει την πόλη.

Στη Χομς, “ο στρατός εξαπέλυσε εδώ και πολλές ημέρες μια επίθεση στη συνοικία Ντέιρ Μπάαλμπεχ (βόρεια) (…) και οι αντάρτες αποσύρθηκαν”, εξήγησε το OSDH.

Η πόλη, πρώην “καρδιά” της βιομηχανίας της χώρας, ήταν ο στόχος το Φεβρουάριο μιας μεγάλης επίθεσης του στρατού, που βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας περίπου 700 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Το Παρατηρητήριο, επικαλούμενο μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έκανε λόγο για δεκάδες θανάτους στην Ντέιρ Μπάαλμπεχ έπειτα από την επέμβαση του στρατού.

Δυτικά της Χομς, βομβαρδισμοί και μάχες σημειώθηκαν στο Κρακ ντε Σεβαλιέ, ένα κάστρο της εποχής των Σταυροφοριών, το οποίο προσπαθεί να ανακαταλάβει ο στρατός, σύμφωνα με το OSDH.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης κοντά σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου της επαρχίας Ράκα (βόρεια).

Στην επαρχία Ντεράα (νότια), δεκάδες στρατιωτικά οχήματα πολιόρκησαν την Μπασρ αλ-Χαρίρ, την οποία κατέλαβαν οι αντάρτες έπειτα από 48ωρες μάχες.

Τουλάχιστον 81 άνθρωποι –43 άμαχοι, 15 αντάρτες και 23 στρατιώτες– έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε επεισόδια βίας, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του OSDH.

Από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το Μάρτιο του 2011, που εξελίχθηκε στη διάρκεια των μηνών σε εμφύλιο πόλεμο, περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε