Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Πυροβολούν στο ψαχνό ακόμα και πολίτες που βγαίνουν από το σπίτι

Η εντολή είναι σαφής: “Πυροβολείτε ό,τι κινείται!” Τουλάχιστον έτσι προκύπτει από την συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν πνίξει στο αίμα την πόλη Ντεράα της Συρίας.

Οι νεκροί ξεπερνούν του 40 και οι τραυματίες τους 70 σε αυτή την πόλη 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ακούγονται και σήμερα στην πόλη Ντεράα, μια ημέρα μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή χιλίων αντρών, τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης.

«Συνεχίζουν να πυροβολούν εναντίον των κατοίκων» δήλωσε ο Αμπντάλα Αμπαζίντ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατοικία του μουφτή της Ντεράα, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την αιματηρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, «έχει περικυκλωθεί, αλλά ο ίδιος ο μουφτής δεν βρίσκεται μέσα».

Το λουτρό αίματος που προκλήθηκε στην πόλη, η οποία πρωταγωνιστεί στην εξέγερση κατά του καθεστώτος Άσαντ, εδώ και έξι εβδομάδες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον της Δαμασκού, στη διεθνή κοινότητα.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα για τα γεγονότα βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία.

Στην έδρα του ΟΗΕ, τη Νέα Υόρκη, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει τις δολοφονίες διαδηλωτών ενώ παράλληλα υποστηρίζει την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι Μούν, για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες.

Στη Συρία ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πόλη Ντεραά, δήλωσε στο Γερμανικό πρακτορείο ότι «τα σώματα των νεκρών και των τραυματισμένων κείτονταν στη μέση των δρόμων της πόλης Ντεραά, ειδικά κοντά στην περιοχή του τεμένους αλ-Ομάρι, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία στις 15 Μαρτίου».

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της αιματηρής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας, πολλοί πέθαναν αιμορραγώντας αβοήθητοι στους δρόμους, καθώς δεν ήταν δυνατό να τους παρασχεθεί βοήθεια η να μεταφερθούν σε νοσοκομεία επειδή συνεχίζονταν τα πυρά από το στρατό.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο ίδιος στο Γερμανικό πρακτορείο, άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη βάλλοντας κατά διαδηλωτών αλλά και κατοικιών, ενώ υπήρχαν και ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες που πυροβολούσαν από ψηλά εναντίον του πλήθους.

Σύμφωνα τέλος, με άλλες μαρτυρίες κατοίκων της πόλης και οδηγών ταξί, το λουτρό αίματος το προκάλεσαν οι δυνάμεις που διοικούνται από τον Μαχέρ αλ Άσαντ, αδελφό του προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ, που πυροβολούσαν εν ψυχρώ εναντίον οποιουδήποτε κινιόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συρία: εκκενώνουν την πρεσβεία τους οι Αμερικανοί – 39 νεκροί στην πόλη Ντεράα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε