Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Σε ισχύ η εκεχειρία με εγγυητές Πούτιν – Ερντογάν

Συρία: Σε ισχύ η εκεχειρία με εγγυητές Πούτιν – Ερντογάν

Θα κρατήσει ή θα έχει την τύχη των προηγούμενων; Η πρώτη εκεχειρία που επετεύχθη στη Συρία χωρίς τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και των ΗΠΑ αλλά με εγγυήτριες τη Ρωσία και την Τουρκία τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή (30.12.2016). Και όλοι αναρωτιούνται: υπάρχει ελπίδα να κρατήσει και να βρεθεί λύση για να τελειώσει ο εξαετής αιματηρός εμφύλιος στη Συρία;

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμμαχος της αντιπολίτευσης, είναι οι δυο εγγυητές της νέας εκεχειρίας, με τις ΗΠΑ να μένουν… εκτός παιχνιδιού.

Η συμφωνία για την εκεχειρία έχει υπογραφεί από μια σειρά ομάδων ανταρτών. Αρκετοί αρχηγοί ομάδων αναγνώρισαν τη συμφωνία, ενώ ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μια ανεπίσημη συμμαχία ανταρτικών ομάδων, δήλωσε ότι θα σεβαστεί την εκεχειρία.

Είναι η πρώτη εκεχειρία που επιτυγχάνεται χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ή των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο προηγούμενες, που επιτεύχθηκαν με την μεσολάβηση των ψυχροπολεμικών εχθρών Ουάσιγκτον και Μόσχας, μπήκαν σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα αλλά κατέρρευσαν μέσα σε εβδομάδες καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβιάσεις ενώ εντάθηκαν οι μάχες.

Πριν ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, θα πρέπει να διατηρηθεί η εκεχειρία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, πάντως, φαίνεται πως όλοι τηρούν την εκεχειρία στις πρώτες ώρες της. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς στις νότιες επαρχίες της Ντεράα και Κουνέιτρα το πρωί, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε