Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Συρία: Στα χέρια ανταρτών 21 κυανόκρανοι – Διαβουλεύσεις για την απελευθέρωσή τους

Συρία: Στα χέρια ανταρτών 21 κυανόκρανοι – Διαβουλεύσεις για την απελευθέρωσή τους

Διαβουλεύσεις διεξάγονται σήμερα για να επιτευχθεί η απελευθέρωση 21 φιλιππινέζων παρατηρητών του ΟΗΕ που συνελήφθησαν από τους αντάρτες στη Συρία, ενώ η Μανίλα και το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Στην πρώτη απαγωγή τέτοιου είδους που πραγματοποιείται από την αρχή της σύγκρουσης, αντάρτες απήγαγαν 21 φιλιππινέζους παρατηρητές της Δύναμης του ΟΗΕ που από το 1974 ελέγχει το σεβασμό της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία στα υψίπεδα του Γκολάν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται υπό την κατοχή του εβραϊκού κράτους.

Η Μανίλα και ο ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως οι υπεύθυνοι της δύναμης του ΟΗΕ στο Γκολάν (FNUOD) διαπραγματεύονται την απελευθέρωση των παρατηρητών που αιχμαλωτίσθηκαν ενώ διεξήγαν μια “συνηθισμένη αποστολή ανεφοδιασμού” στο νότιο τμήμα του Γκολάν.

Οι επικεφαλής της FNUOD άρχισαν συνομιλίες με τους αντάρτες και “περιμένουν ότι οι παρατηρητές θα απελευθερωθούν”, δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππινών Μπενίνιο Ακίνο προσθέτοντας ότι έχουν “καλή μεταχείριση” και ότι “προς το παρόν, τίποτε δεν δείχνει πως βρίσκονται σε κίνδυνο”.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι απαγωγείς απαιτούν για να τους απελευθερώσουν την αποχώρηση των στρατευμάτων του καθεστώτος από τις παρυφές του τομέα της Τζάμλα που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από τη γραμμή εκεχειρίας και ορισμένοι αντάρτες κατηγορούν μάλιστα τη FNUOD “ότι βοηθάει το στρατό”.

“Η απαγωγή αυτή υπάρχει κίνδυνος να πείσει τις χώρες που διαθέτουν αποσπάσματα σ’ αυτή τη δύναμη να τα επαναπατρίσουν, κάτι που θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο κενό στην (αποστρατιωτικοποιημένη) ζώνη”, τόνισε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των κυανόκρανων .

“Ο περιορισμός της κίνησης των στρατιωτικών δυνάμεων μιας διεθνούς δύναμης είναι ένα σημαντικό γεγονός”, είπε ο Άμος Γκιλάντ, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο. “Έχουμε εμπιστοσύνη ότι τα Ηνωμένα Έθνη (μπορούν να) πείσουν (τους αντάρτες) να απελευθερώσουν τελικά» τους κυανόκρανους, είπε ο Γκιλάντ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αντάρτες, που επιδιώκουν να λάβουν υποστήριξη από το εξωτερικό, δεν έχουν συμφέρον να “εισέλθουν σε μια σύγκρουση με την διεθνή κοινότητα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρία: Παρέδωσαν Γερμανό δημοσιογράφο που αγνοείτο στον πρεσβευτή της Ρωσίας

Συρία: 40 νεκροί από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων

200 νεκροί στη Συρία μέσα σε 8 μέρες

Νέο μακελειό στη Συρία – Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε