Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Συρία: Τουλάχιστον 17 νεκροί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας

REUTERS
REUTERS

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα 17 διαδηλωτές, τους έξι από αυτούς σε μία πόλη την οποία επισκέπτονταν την ώρα εκείνοι οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου, όπως ανέφεραν ακτιβιστές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Έξι άτομα σκοτώθηκαν στη Χάμα, ένα από τα λίκνα της εξέγερσης, λίγη ώρα μετά την άφιξη των παρατηρητών εκεί.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και εναντίον διαδηλωτών στην Ντούμα, ένα προάστιο της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα τέσσερις από αυτούς. Εξοργισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής και λέγεται ότι χιλιάδες έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία για να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.

    “Οι ακτιβιστές κάλεσαν σε πλήρη πολιτική ανυπακοή. Οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί, τα καταστήματα κλείνουν και η πόλη παρέλυσε”, είπε ο Ράμι Αμπντελραχίμ, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

    Εκτός από τους 17 νεκρούς διαδηλωτές, άλλοι έξι άνθρωποι –η ταυτότητα των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη– σκοτώθηκαν στο Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να επισκεφθεί και αυτήν την περιοχή, εκτός από τη Χάμα και την Ντεράα. Ακτιβιστές από τις πόλεις αυτές είπαν ωστόσο ότι μέχρι τα μέσα του απογεύματος δεν είχαν δει κανέναν από τους παρατηρητές και δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί τους. Υποστήριξαν επίσης ότι στις περιοχές απ’ όπου θα περάσουν οι παρατηρητές έχουν αναπτυχθεί πρόσθετες δυνάμεις ασφαλείας.

    “Πού βρίσκονται; Δουλέψαμε σκληρά για αυτήν την επίσκεψη, έχουμε μάρτυρες και καταγράψαμε τους θανάτους και τις τοποθεσίες που βομβαρδίστηκαν. Οι κάτοικοι ήθελαν να κάνουν πορεία αλλά οι παρατηρητές αγνοούνται”, είπε ένας άνδρας με το όνομα Οντέι από το Ιντλίμπ.

    Στη Χάμα, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να υποδεχτούν την αντιπροσωπεία εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφάλειας, με ελεύθερους σκοπευτές στα γύρω κτίρια. “Οι άνθρωποι πραγματικά ελπίζουν να προσεγγίσουν (τους παρατηρητές). Δεν έχουμε πρόσβαση στην αντιπροσωπεία. Τώρα οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πια τίποτα και κανέναν. Μόνο ο Θεός μπορεί να μας βοηθήσει”, είπε ένας αντιφρονών ακτιβιστής, ο Άμπου Χισάμ, από τη Χάμα.

    Πηγή του Αραβικού Συνδέσμου από το Κάιρο είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα ότι υπήρξε πρόβλημα με την επικοινωνία με τη Συρία, όμως το πρόγραμμα των παρατηρητών συνεχίζεται κανονικά. “Επικοινωνήσαμε με τις ομάδες μας. Το σημερινό σχέδιο δεν θα αλλάξει και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σήμερα ήταν το κακό τηλεφωνικό δίκτυο που καθιστούσε δύσκολη την επικοινωνία. Χρειαστήκαμε περισσότερο χρόνο για να τους μιλήσουμε”, είπε η πηγή αυτή.

    Οι συριακές αρχές υποστήριξαν πάντως ότι παρέχουν στους Άραβες παρατηρητές “όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται” στην αποστολή τους. “Λαμβάνουν όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται, χωρίς καμία εξαίρεση, και αυτό αντικατοπτρίζεται στις θετικές δηλώσεις που έκανε ο Σουδανός επικεφαλής τους”, ανέφερε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντέσι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε