Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σύσκεψη για το μέλλον της Λιβύης ζητεί η Γαλλία

Η Γαλλία σκοπεύει να φιλοξενήσει μια σύνοδο των διεθνών εταίρων ίσως κι εντός της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητηθεί ένας ‘οδικός χάρτης’ για το μέλλον της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Ο Ζιπέ πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο λίβυος ηγέτης παραμένει στην Τρίπολη και κάλεσε τους υποστηρικτές του να εγκαταλείψουν τα όπλα.

“Προτείνουμε μια έκτακτη σύνοδο της ομάδας επαφής στο ανώτατο επίπεδο ακόμα και από την επόμενη εβδομάδα ώστε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο δράσης με τις λιβυκές αρχές”, δήλωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συνομιλήσει αργότερα σήμερα τηλεφωνικά με τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, ενώ ο Τζιμπρίλ αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι “τις επόμενες ημέρες”, είπε ο Ζιπέ.

Στο μεταξύ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είπε σήμερα ότι ο Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να συλληφθεί και να δικαστεί.

“Θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον δικαστηρίου” είπε ο Βεστερβέλε από το γραφείο του στο Βερολίνο. “Ο χρόνος του δικτάτορα τέλειωσε”, πρόσθεσε.

Ο Βεστερβέλε χαρακτήρισε τον Καντάφι απάνθρωπο δεσπότη που κήρυξε πόλεμο στο λαό της χώρας του και τόνισε ότι πρέπει να δικαστεί είτε στη Λιβύη είτε από ένα διεθνές δικαστήριο. Κάλεσε επίσης τους εξεγερμένους να εγκαθιδρύσουν μια δημοκρατία και προσέφερε γερμανική βοήθεια.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ είπε στο μεταξύ πως δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη στη Λιβύη.

“Στοιχηματίζουμε ότι στην μετά τον Καντάφι εποχή, η χώρα θα διατηρήσει τη σταθερή της δομή, όπως και άλλα αραβικά κράτη. Αυτό συνέβη στην Τυνησία και στην Αίγυπτο”, υποστήριξε ο ντε Μεζιέρ σε συνέντευξή του που δημοσίευσε η εφημερίδα Rheinischer Post.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν ζητηθεί από τη Γερμανία στρατιωτική βοήθεια επανέλαβε την επωδό του Βερολίνου ότι θα εξετάσει “εποικοδομητικά” κάθε αίτημα “όπως κάνουμε πάντα”.

Από το Λονδίνο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο άνευ όρων, κάλεσε τους εξεγερμένους να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην προβούν σε πράξεις αντεκδίκησης, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα το Λονδίνο θα μπορέσει να αποδεσμεύσει τους λιβυκούς πόρους που είχαν “παγώσει”, και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει τον Καντάφι να δικάζεται, αλλά αυτό είναι ζήτημα για τους ίδιους τους λίβυους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε