Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Θα απαγορεύσουν τα ταξίδια και τα ψώνια στη σύζυγο του Μπασάρ Αλ Άσαντ

REUTERS

Τα κράτη της Ευρωπαικής Ενωσης πρόκειται να απαγορεύσουν τα ταξίδια και τα ψώνια στην ΕΕ στη σύζυγο του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, ‘Ασμα, κλιμακώνοντας την πίεση στην κυβέρνησή του, για να τερματίσει την αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης.

Η γεννημένη στη Βρετανία πρώην τραπεζίτης επενδύσεων που είχε κάποτε καλλιεργήσει την εικόνα μιας γυναίκας εμπνευσμένης από δυτικές αξίες, η Ασμα αλ-Άσαντ, έχει γίνει πλέον μισητό πρόσωπο για πολλούς Σύρους.

Στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της στη διάρκειας ενός έτους καταστολή των ταραχών της λαϊκής εξέγερσης, στην οποία ο ΟΗΕ λέει ότι τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε το επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης, όταν πολλά emails ανάμεσα σε εκείνη και τον σύζυγό της, που εξασφάλισε η βρετανική εφημερίδα Guardian, τους εμφανίζουν να ψωνίζουν cd ποπ μουσικής και αντικείμενα πολυτελείας, ενώ η Συρία βυθίζεται στην αιματοχυσία.

    Η ΕΕ αντέδρασε στη βία στη Συρία με ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισαγωγών συριακού πετρελαίου στην Ευρώπη και μέτρα κατά της συριακής κεντρικής τράπεζας και άλλων εταιρειών και κρατικών θεσμών.

    Την Παρασκευή, η ΕΕ αναμένεται να λάβει νέα μέτρα. Για την σύζυγο του Σύρου πρόεδρου αυτά θα σημαίνουν ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να ταξιδεύει προς την ΕΕ, ή να αγοράζει προϊόντα από επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ΕΕ, στο όνομά της.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε ένα  νέο ‘γύρο’ μέτρων, τον 13ο της Ενωσης, και θα επιβάλουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις στα ταξίδια προς την ΕΕ κατά 12 ατόμων, περιλαμβανομένης της ‘Ασμα.

    Μια απαγόρευση προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν συναλλαγές με δύο ακόμη συριακές οντότητες σχεδιάζεται επίσης.

    “Το κείμενο (των κυρώσεων) έχει περάσει”, είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, αναφερόμενος σε μια συμφωνία, η οποία επετεύχθη από αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες σε μια λίστα νέων κυρώσεων.

    Ένας άλλος διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι η σύζυγός του Ασαντ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ατόμων, στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις.
    

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε