Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Θα διέλυε το αεροσκάφος ο Νιγηριανός

Μόνο… πυροτέχνημα δεν ήταν τα εκρηκτικά που είχε πάνω του ο Νιγηριανός που επέβαινε στην πτήση Άμστερνταμ Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα.
Τα εκρηκτικά που προσπάθησε να πυροδοτήσει ήταν τόσο ισχυρά που θα μπορούσαν να είχαν καταστρέψει το αεροσκάφος, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες επιβάτες και πλήρωμα ήταν τυχεροί καθώς τα εκρηκτικά απλά πήραν φωτιά και δεν εξερράγησαν όπως ήθελε ο νεαρός Νιγηριανός.
 

Τώρα οι Ολλανδικές αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο ο 23χρονος να είχε και συνεργό ο οποίος απέτυχε να επιβιβαστεί στην ίδια πτήση.  

Ενα ζευγάρι Αμερικανών επιβατών της πτήσης δήλωσαν ότι είδαν έναν ψηλό, καλοντυμένο άνδρα, περίπου 50 ετών, με τον ύποπτο το πρωί της Παρασκευής στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ. Οι δύο Αμερικανοί δήλωσαν ότι ο άνδρας μίλησε εκ μέρους του Αμπντουλμουταλάμπ και προσπάθησε να πετύχει την επιβίβασή του στην πτήση.

Εκείνο που κάνει ωστόσο εντύπωση είναι πως οι αρχές των ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για το νεαρό, από τον ίδιο του τον πατέρα, αλλά δεν έκαναν τίποτε. Σύμφωνα με το BBC Ο πατέρας του 23χρονου Νιγηριανού είχε επικοινωνήσει με τις αμεριικανικές αρχές και είχε αναφέρει πως διέκρινε στο γιο του εξτρεμιστική συμπεριφορά.

Ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης είχε καταλάβει οτι ο γιός του σχεδίαζε να κάνει κακό και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν οτι είχε ανοιχτεί φάκελος αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Ούτε καν στην μαύρη λίστα ή στην λίστα των επιβατών υπο παρακολούθηση δεν ήταν ο 23χρονος γεγονός που αποδεικνύει οτι για ακόμα μια φορά οι αμερικανοί παρότι έπαθαν δεν έμαθαν.

Την ίδια ώρα,  η Υεμένη ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 29 υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα και προειδοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει και άλλες επιδρομές για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης, στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού που έχει εξαπολυθεί μετά την απόπειρα ανατίναξης ενός αμερικανικού αεροπλάνου πάνω από το Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 29 άτομα και οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν και να διώκουν τους υπόλοιπους τρομοκράτες”, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας της Υεμένης Αλί Μοχάμαντ αλ Ανσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε