Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

«Θα ήταν καλύτερο για το ευρώ αν έφευγε η Γερμανία από την ευρωζώνη»

Οι περισσότεροι ζητούν να φύγουν από τη ζώνη του ευρώ οι χώρες με προβλήματα χρέους, δηλαδή Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Μόνο που ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς προτείνει τη φυγή της Γερμανίας!

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου και τόνισε πως αν το θέλουν όλοι εκτός από τη Γερμανία, τότε θα ήταν καλύτερο για όλους να είναι η Γερμανία εκείνη που θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη!

«Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρωζώνη να επιβιώσει χωρίς την έκδοση ευρωομολόγων», δήλωσε στο BBC ο γνωστός οικονομολόγος και πρόσθεσε πως «αν δεν προωθηθεί κάποιο πλαίσιο, όπως αυτό των ευρωομολόγων, θα είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορέσουν να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες τους».

«Σήμερα, οι κυβερνήσεις δανείζονται από τις τράπεζές τους και τα ομόλογα αυτά προεξοφλούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», συνέχισε ο Στίγκλιτς, προσθέτοντας ότι «με κάποιο τρόπο, τα ευρωομόλογα ήδη υπάρχουν, αλλά όχι με πολύ διαφανή τρόπο και με πολλή αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχεια του συστήματος».

Ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ είπε ότι τα ευρωομόλογα μπορούν να θεσπισθούν με ένα όριο και με όρους, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα υποστεί «έντονες επιπτώσεις», αν οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Για αυτό, θα ήταν πιο επωφελές για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, αν αποχωρούσε η Γερμανία από την Ευρωζώνη παρά μία από τις χώρες με προβλήματα. «Θα ήταν στην πραγματικότητα καλύτερο για το ευρώ, αν το εγκατέλειπε η Γερμανία, επειδή οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας θα ήταν πολύ μεγάλες», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι κρέμονται από τον… γαλλογερμανικό άξονα

ΕΚΤ: Επιχείρηση σώζουμε την Ευρώπη – Αγόρασε κρατικά ομόλογα 22 δισ μέσα σε μια εβδομάδα!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε