Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Θα καταθέσει μέσω… Skype ο Ασάνζ;

REUTERS
Οι συνήγοροι του Ασάνζ τόνισαν στο δικαστήριο πως η σουηδική νομοθεσία επιτρέπει να λαμβάνονται καταθέσεις χωρίς τη φυσική παρουσία του μάρτυρα

Δύο βρετανοί δικαστές ανέβαλαν χθες την απόφασή τους για το αν θα επιτρέψουν την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, από τη Βρετανία στη Σουηδία, όπου δύο γυναίκες τον κατηγορούν πως τις εξανάγκασε πέρυσι να κάνουν σεξ μαζί του χρησιμοποιώντας τη σωματική ισχύ του ή άλλες πιέσεις. Το αίτημα της έκδοσης εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό – είχε εγκριθεί πρωτοδίκως τον Φεβρουάριο – και η αναβολή της απόφασης ήταν αναμενόμενη, καθώς θα ήταν πολύ ασυνήθιστο να εκδοθεί απόφαση χθες, που ήταν η δεύτερη και τελευταία ημέρα της διαδικασίας. Οι δύο δικαστές θα ανακοινώσουν γραπτώς την απόφασή τους σε ημερομηνία που δεν διευκρινίστηκε.
 
Η δικηγόρος των σουηδικών Αρχών δήλωσε χθες στο δικαστήριο πως ο 40χρονος Αυστραλός Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες από δύο γυναίκες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση πέρυσι τον Αύγουστο στη Στοκχόλμη και πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία για να δώσει απαντήσεις. Άσκησε βία εναντίον μιας γυναίκας σκίζοντας τα ρούχα της και σπάζοντας το κολιέ της, πριν εκείνη «τον αφήσει» να κάνει σεξ μαζί της, είπε η δικηγόρος Κλερ Μοντγκόμερι, αμφισβητώντας τον ισχυρισμό του Ασάνζ ότι οι σεξουαλικές επαφές ήταν συναινετικές. Η «συναίνεση» δεν ήταν προϊόν ελεύθερης βούλησης, υπογράμμισε η δικηγόρος, αλλά αποτέλεσμα είτε σωματικής βίας είτε του αισθήματος των γυναικών ότι ήταν παγιδευμένες – με τη δεύτερη γυναίκα που τον κατηγορεί, ο Ασάνζ είχε αρχίσει να κάνει σεξ ενώ εκείνη ήταν κοιμισμένη.
 
Τα επιχειρήματα της υπεράσπισης κατά της έκδοσης επικεντρώνονται στο γεγονός ότι ο Ασάνζ δεν κατηγορείται επισήμως στη Σουηδία για κάποιο έγκλημα – αν και οι δικηγόροι του παραδέχονται πως αυτό μπορεί να γίνει αργότερα. Ο επικεφαλής της υπερασπιστικής ομάδας του Μπεν Εμερσον, ειδικευμένος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι οι σουηδικές αρχές μπορούν, βάσει της σουηδικής νομοθεσίας, να πάρουν καταθέσεις από τον Ασάνζ τηλεφωνικώς, μέσω Skype ή γραπτώς, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να εκδοθεί.
 
Στη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας ο Ασάνζ καθόταν ήσυχα στο δικαστήριο περιτριγυρισμένος από συνεργάτες και υποστηρικτές. Λίγο πριν συλληφθεί κατηγορούμενος για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, ο ιστότοπος WikiLeaks είχε αρχίσει να δημοσιοποιεί περισσότερα από 250.000 απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα, εξοργίζοντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Ασάνζ έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα. Ακόμη κι αν χάσει την έφεση, μπορεί να αμφισβητήσει την έκδοσή του σε τρίτο βαθμό ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας.
 

Πηγή: “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε