Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Θα τα πουν για τη… BP Ομπάμα-Κάμερον

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα της πετρελαιοκηλίδας.

Από την Καμπούλ όπου πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη, ο Κάμερον εξέφρασε την πρόθεση της Βρετανίας να βοηθήσει την BP στις προσπάθειες καθαρισμού του Κόλπου του Μεξικού. Οι πιέσεις προς τη Ντάουνινγκ Στριτ να στηρίξει τη βρετανική εταιρία εντείνονται συνεχώς.

Η BP βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης να καλύψει το κόστος που σχετίζονται με την τεράστια πετρελαιοκηλίδα, ενώ βλέπει την μετοχή της να βυθίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Βρετανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την προγραμματισμένη επικοινωνία ως ρουτίνας και ανέφεραν ότι θα συζητηθεί ένα φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Είναι βέβαιο ότι μεταξύ των θεμάτων θα είναι και αυτό της BP.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν απευθείας για τελευταία φορά στις 11 Μαΐου όταν ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Κάμερον λίγο αφότου ανέλαβε ο τελευταίος πρωθυπουργός.

«Έχω μία σειρά συναντήσεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών και άλλες επαφές με τον πρόεδρο Ομπάμα θα ακολουθήσουν και είμαι βέβαιος ότι η ΒP και ό,τι συνέβη ανοικτά των ακτών του Κόλπου του Μεξικού θα είναι κάτι που θα συζητήσουμε», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους από την Καμπούλ. Και πρόσθεσε: «Η BP είναι ανάγκη να κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει. Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση της αμερικανικής κυβέρνησης». 

Η κυβέρνηση Ομπάμα προτίθεται να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει εγγύηση ότι δεν θα είναι ο αμερικανικός λαός που θα πληρώσει για τον καθαρισμό και τις ζημιές από την πετρελαιοκηλίδα και ότι η εταιρεία BP θα επιβαρυνθεί με το κόστος του καθαρισμού του Κόλπου του Μεξικού.

Οι προσπάθειες για τον καθαρισμό της περιοχής συνεχίζονται από τη βρετανική εταιρία, που ανακοίνωσε ότι το σύστημα που έχει εγκαταστήσει στην κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή κατάφερε το τελευταίο 24ωρο να συλλέξει 15.800 βαρέλια ημερησίως μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Συνολικά αφότου εγκαταστάθηκε το νέο σύστημα “φραγής” της διαρροής, έχουν αντληθεί σε μια εβδομάδα 73.324 βαρέλια αργού πετρελαίου.

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως πρόκειται να μελετηθεί πώς θα τροποποιηθεί ο αμερικανικός νόμος ώστε να διασφαλιστούν και να προστατευθούν τα θύματα από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε