Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 29 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Θα θάψουν πυρηνικά απόβλητα σε μεγάλα βάθη

Θα θάψουν πυρηνικά απόβλητα σε μεγάλα βάθη
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 20.02.2010 | 13:11
Πρώτη δημοσίευση: 20.02.2010 | 12:57

Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, Σουηδία,Φινλανδία και Γαλλία θα αρχίσουν τη διαδικασία ενταφιασμού πυρηνικών αποβλήτων σε μεγάλα γεωλογικά βάθη.

Οι τρεις   ευρωπαϊκές χώρες εκτιμούν ότι η λύση αυτή είναι μακροπρόθεσμα η πιο ασφαλής.

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη επιλέξει τις τοποθεσίες, ενώ το Παρίσι θα την επιλέξει μέχρι το 2013.

Σημειώνεται οτι περισσότερο από το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού που καταναλώνεται στην Ευρώπη προέρχεται από πυρηνική ενέργεια, με συνολικά 145 ενεργούς αντιδραστήρες σε 15 χώρες και 8 ακόμη αντιδραστήρες υπό κατασκευή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη δηλώσει από το 2008 ότι "τα σημαντικότερα επιστημονικά και τεχνικά ζητήματα για την εναπόθεση των πυρηνικών σε μεγάλα γεωλογικά βάθη έχουν επιλυθεί και ότι η λύση αυτή πρέπει πλέον να προωθείται". Η τελική απόφαση ωστόσο εναπόκειται στις αρχές των χωρών-μελών. 

Η Φινλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο αυτή από το 2020, διευκρίνισε ο Ρολάν Σενκέλ, γενικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σουηδία θα αρχίσει τρία χρόνια αργότερα, το 2023, ενώ η Γαλλία προβλέπει ότι θα ξεκινήσει το 2025. 

Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Ρωσία μέχρι στιγμής αποσύρουν τα πυρηνικά τους απόβλητα και τα αποθηκεύουν σε προσωρινές εγκαταστάσεις, μέχρι να "τα ενταφιάσουν σε μεγάλα γεωλογικά βάθη", όπου θα παραμείνουν για πάντα, πρόσθεσε ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο