Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Θάνατος μυστήριο Γάλλου ακαδημαϊκού – Τον βρήκαν γυμνό σε δωμάτιο ξενοδοχείου

ΦΩΤΟ REUTERS

Νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης βρέθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας Richard Descoings.

Ο αιφνίδιος και μυστήριος θάνατος ενός εξέχοντος μέλους της γαλλικής ακαδημαϊκής κοινότητας έχει προκαλέσει αίσθηση. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της αστυνομίας, ο θάνατος του δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

«Τον βρήκε νεκρό μέλος του προσωπικού του ξενοδοχείου στη 01.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα)» δήλωσε επικεφαλής αστυνομικός στο γαλλικό πρακτορείο.

Βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε διάσκεψη του πανεπιστημίου Κολούμπια, δεν εμφανίστηκε ποτέ. Οι συνάδελφοί του τηλεφώνησαν στο ξενοδοχείο και οι υπάλληλοί χρειάστηκε να ανοίξουν την πόρτα του δωματίου Michelangelo στο Μανχάταν για να μπουν μέσα. Βρήκαν τον Γάλλο ακαδημαϊκό νεκρό και το δωμάτιο ακατάστατο. Η ακαταστασία ίσως οφείλεται και στις προσπάθειες των διασωστών να τον επαναφέρουν στη ζωή, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το πτώμα του ήταν γυμνό και ενώ δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης στο δωμάτιο, υπάρχουν ενδείξεις ότι έγινε κατανάλωση αλκοόλ και ότι στο δωμάτιο του Descoings βρισκόταν και άλλο πρόσωπο. Φως στα αίτια του θανάτου του Γάλλου ακαδημαϊκού αναμένεται να ρίξει η ιατροδικαστική έκθεση και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Δεν έχει αποκλειστεί επίσης το ενδεχόμενο να πρόκειται για αυτοκτονία.

Αυτό που έχει αποκλειστεί είναι η ληστεία με τα φόνου, αφού προσωπικά αντικείμενα του Descoings βρέθηκαν να έχουν πεταχτεί στο δρόμο από το παράθυρο του δωματίου του.
Μια οικογένεια που διέμενε στο διπλανό δωμάτιο από του Ντεκουέν, στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου, είπε ότι άκουσε ομιλίες πολλών ανθρώπων από το δωμάτιο του Ντεκουέν αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Ένας άλλος ένοικος του ξενοδοχείου, ο Ρέι Σιεσίνσκι από το Μέριλαντ, είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του άκουσαν τουλάχιστον δύο ανθρώπους να μιλάνε στον διάδρομο βγαίνοντας από το δωμάτιο του Ντεκουέν το πρωί της Τρίτης μεταξύ 8 πμ και 9 πμ.
REUTERS
Ήταν απόφοιτος της διακεκριμένης Εθνικής Σχολής Διοίκησης (ENA) και διετέλεσε τεχνικός σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Μισέλ Σαράς και του πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Τζακ Λανγκ.

Το 2005 τιμήθηκε με την ανώτατη γαλλική διάκριση, την “Λεγεώνα της Τιμής”, και έγινε γνωστός κυρίως για την αναβάθμιση του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po) και για την προσπάθειά του να ανοίξει τις πόρτες αυτού του πανεπιστημίου της ελίτ σε παιδιά φτωχών οικογενειών, παρά τις έντονες αντιδράσεις που συνάντησε.

Ο Descoings ήταν σύμβουλος του κράτους και διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, ενώ το 2009 ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον διόρισε επικεφαλής ειδικής επιτροπής με αντικείμενο μεταρρυθμίσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων χρημάτισε υπουργός προϋπολογισμού, ενώ μία από τις σημαντικότερες δράσεις του ήταν η δημιουργία, το 2001, ενός αναμορφωμένου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια για τους φοιτητές από μη προνομιούχες γειτονιές.

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισίου, γνωστό και ως Sciences Ρo είναι ένα από τα πλέον διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γαλλίας και θεωρείται ευρέως ως σχολή της ελίτ και “φυτώριο” υψηλόβαθμων αξιωματούχων και πολιτικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε