Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Θάνατος σε κοινή θέα, ταφή σε μυστική τοποθεσία – «Ομερτά» για το που έθαψαν τον Καντάφι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ξημερώματα Τρίτης, κάπου στην έρημο, παρουσία μόνο τεσσάρων ιμάμηδων, η νέα κυβέρνηση της Λιβύης έθαψε το παρελθόν της: τον Μουαμάρ Καντάφι.

Η ταφή του Συνταγματάρχη έγινε σε μυστικό μέρος, κάπου στην έρημο στις 05:00 τα ξημερώματα και όσοι ήταν παρόντες (μερικοί συγγενείς και αξιωματούχοι της κυβέρνησης), ορκίστηκαν στο ίδιο το Κοράνι να μην αποκαλύψουν ποτέ που είναι ο τάφος του Καντάφι!

Το σώμα του δεν κατέληξε ούτε στην οικογένεια ούτε στη φυλή του. Αμφότερες ζήτησαν να τους παραδοθεί για να ταφεί παραδοσιακά. Οι νέοι κυβερνώντες αρνήθηκαν. Ήθελαν να σιγουρευτούν ότι ο τάφος του πρώην δικτάτορα δε θα γίνει μνημείο λατρείας για όσους έχουν μείνει πιστοί στο παλιό καθεστώς.

Δίπλα στον Μουαμάρ Καντάφι, ετάφη και ο γιός του, Μουτασίμ. Κι εκείνος εκτελέστηκε, αφού πρώτα πιάστηκε αιχμάλωτος, καθώς και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Αμπού Μπακρ Γιούνες Τζάμπερ. Ο πατέρας και δύο γιοι του πρώην υπουργού Άμυνας ήταν παρόντες όταν παρελήφθησαν τα πτώματα. Τρεις ιερωμένοι, οπαδοί του Μουάμαρ Καντάφι, προσευχήθηκαν και πραγματοποίησαν μια θρησκευτική τελετή πριν από τον ενταφιασμό, σύμφωνα με μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου της Μιζράτα.

Πριν τους θάψουν, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επέτρεψε να στηθεί γύρω τους ένα μακάβριο τσίρκο. Οι σοροί τους σε κοινή θεά, σκεπασμένες μέχρι τη μέση με κουβέρτες, μέσα σε ένα ψυγείο στη Μιζράτα, όπου συνήθως διατηρούνται… λαχανικά και κρέτατα. Τους πήραν από εκεί τα ξημερώματα, συνοδεία τεσσάρων ή πέντε στρατιωτικών οχημάτων.

Τέσσερις μέρες μετά την εκτέλεση και τη δημόσια διαπόμπευση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Λιβύης, παίχτηκε και η τελευταία πράξη του δράματος. Πολλοί χαρακτήρισαν “πολιτικό ναρκοπέδιο” για τους νέους κυβερνώντες το θάνατο και την ταφή του Καντάφι. Ίσως γι’ αυτό χρειάστηκε να περάσουν μέρες έως ότου να αποφασίσουν, τι θα κάνουν το άψυχο σώμα του Συνταγματάρχη.

Έκρηξη με 100 νεκρούς στη Σύρτη

Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίσθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, από την έκρηξη δεξαμενής καυσίμων στη Σύρτη, ανακοίνωσε ο Λάιτ Μοχάμεντ, στέλεχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

«Σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη και ακολούθησε πυρκαγιά. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν», δήλωσε ο Μοχάμεντ κάνοντας λόγο για δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που δεκάδες άνθρωποι περίμεναν στην ουρά κοντά στη δεξαμενή για να προμηθευτούν καύσιμα για τα αυτοκίνητά τους. Δεν γίνεται λόγος για κάποιου είδους δολιοφθορά αλά για βραχυκύκλωμα.

Πολλοί Λίβυοι έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στη Σύρτη για να αναζητήσουν τους συγγενείς τους μετά την πτώση της πόλης, του τελευταίου προπυργίου του καθεστώτος Καντάφι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα θάβουν τον Καντάφι σε μυστική τοποθεσία στην έρημο

Μεγαλείο φρίκης! Σοδόμισαν με μαχαίρι τον Καντάφι πριν τον σκοτώσουν

Ποιός απάντησε στο κινητό του Καντάφι την ώρα που ξεψυχούσε – Τι είπε στην κόρη του

Τι έδειξε η νεκροψία στη σορό του Καντάφι

“Είμαι υπερήφανη για τον άνδρα μου” λέει η Σαφία Καντάφι

Το τελευταίο τσιγάρο για τον γιο του Καντάφι – Δείτε βίντεο

Έβαλε τα γέλια η Χίλαρι όταν έμαθε το θάνατο του Καντάφι – Δείτε το video

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε