Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Θέμα ημερών η ανακατάληψη της Βεγγάζης από τον Καντάφι

REUTERS
Μαίνονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί από τον στρατό του Καντάφι. Θέμα ημερών η ανακατάληψη της Βεγγάζης, πιστεύει η κυβέρνηση, που προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν δυσκολίες σε μελλοντικά συμβόλαια με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.
Την πεποίθησή της κυβέρνησης της Λιβύης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο στρατός θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όσες περιοχές της χώρας βρίσκονται ακόμα στα χέρια των ανταρτών, εξέφρασε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, από την Τρίπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, της χώρας, Κάλεντ Καίμ.
 
” Για να επιτύχουμε να επανενώσουμε τη χώρα και να τη διατηρήσουμε ενωμένη, ο στρατός πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε μια σειρά πόλεων “, τόνισε ο Λίβυος αναπληρωτής ΥΠΕΞ.
 
” Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών “, δήλωσε ο Καίμ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως περισσότεροι από 3.000 επαναστάτες υπερασπίζονται, απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις, το ανατολικό προπύργιό τους, την Βεγγάζη.
 
Στην ίδια συνέντευξη ο Κάλεντ Καίμ, αναφερόμενος στα πετρελαϊκά συμβόλαια με τις ξένες εταιρείες, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά προέβλεψε ότι ίσως θα υπάρξουν προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.
 
Το σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα προβλέπει τη λήψη “όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να επιβληθεί” η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, με σκοπό να προστατευτούν οι πολίτες.
 
Το προσχέδιο αναφέρει ότι το Συμβούλιο “αποφασίζει να εγκρίνει την απαγόρευση όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο (της Λιβύης) προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες”. Αναθέτει μάλιστα στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να “λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα” για την επιβολή της ζώνης αυτής.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας διέκοψε τη συνεδρίασή του που θα συνεχιστεί την Τετάρτη, ενώ ορισμένα μέλη έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα μπορέσει να λειτουργήσει.
 
 
Διαβάστε επίσης:

Ο Καντάφι απειλεί τη Δύση: Θα χάσετε τα συμβόλαια με τη Λιβύη

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε