Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Θριαμβευτής ο Ολάντ – Κέρδισε με διάφορα κι έσπασε την ψυχολογία και την τελευταία ελπίδα του Σαρκοζί – Στοίχημα τώρα η νέα κατάσταση στην Ευρώπη

Θριαμβευτής ο Ολάντ – Κέρδισε με διάφορα κι έσπασε την ψυχολογία και την τελευταία ελπίδα του Σαρκοζί – Στοίχημα τώρα η νέα κατάσταση στην Ευρώπη

– Δείτε τις προβλέψεις του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών για το 56,05% των ψήφων
– 28,4% ο Ολάντ – 25,5 ο Σαρκοζί πάνε σε δεύτερο γύρο προβλέπουν τα γαλλικά exit polls
– Στο 80% υπολογίζεται η συμμετοχή στις κάλπες
– Ολάντ “Δεσμεύομαι επί της προεδρίας μου η Ευρώπη να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης”
– Σαρκοζί “ο λαός θα με ψηφίσει στο δεύτερο γύρο από αγάπη για την πατρίδα”
– Ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το Σαρκοζί στο δευτερο γύρο

Το Γαλλικό πρακτορείο στις 20.12 ώρα Ελλάδας μετέδωσε τις προβλέψεις των μεγάλων ινστιτούτων για τα αποτελέσματα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα επίσημα γαλλικά exit polls, το ποσοστό του Ολάντ του προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος στις  εκλογές κυμαίνεται από 28-30%, ενώ του νυν προέδρου Σαρκοζί από 24-27,50% .

Δείτε το βίντεο

Της Μαρίν Λεπέν της άκρας δεξιάς από 17-20,7%.
Του Ζαν-Λικ Μελενσόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς από 10,5-13%.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι προβλέψεις των ινστιτούτων Ipsos, Harris Interactive. Τα Ινστιτούτα Ipsos, Harris δίνουν στον κεντρώο Φρανσουά Μπαΐρού από 8,7-10% των ψήφων.

Σύμφωνα με το CSA, ο Ολάντ συγκέντρωσε σήμερα 29% των ψήφων. Ο Σαρκοζί 25%, η Λεπέν 17% και ο Μελενσόν 12% .
Ipsos: Ολάντ ως 30% , Σαρκοζί πέριξ του 24% , Λεπέν πέριξ του 19% , Μελενσόν ως 13% , Μπαϊρού πέριξ του 10%.
Harris: Ολάντ πέριξ του 28,5% , Σαρκοζί πέριξ του 27,5% , Λεπέν άνω και του 20% (20,7%), Μελενσόν πέριξ του 10,5%, Μπαϊρού πέριξ του 8,7% .

Τα ποσοστά ψήφων που έδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών με βάση το 56,05% των ψήφων περίπου στις 22.35 ώρα Ελλάδας είναι τα ακόλουθα:

Φρανσουά Ολάντ Σοσιαλιστικό κόμμα 27,7%
Νικολά Σαρκοζί UMP 26,6%
Μαρίν Λεπέν Εθνικό Μέτωπο 19,7%
Μελανσόν Ζαν-Λικ Αριστερό Μέτωπο 10,9%
Φρανσουά Μπαϊρού Modem (κεντρώο) 9,2%
Εύα Ζολί Πράσινοι 2,0%
Νικολά Ντιπόν-Ενιάν Παρών για τη Δημοκρατία(γκολικός) 2,0%
Φιλίπ Πουτού Νέο αντι-καπιταλιστικό κόμμα(τροτσκιστής) 1,3%
Ναταλί Αρτό Λαϊκό Αγωνιστικό κόμμα(τροτσκίστρια) 0,7%
Ζακ Σεμινάντ Αλληλεγγύη-Πρόοδος( μη-ταξινομημένο) 0,3%

Η προσέλευση στις κάλπες υπολογίζεται στο  80%, την ώρα που το 2007 ήταν 83,77%, ενώ το 2002 ήταν 71,6%.

Στο μεταξύ μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα στο Παρίσι μεταδίδουν ότι “ο σοσιαλιστής Ολάντ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών”, αλλά και ότι “εντύπωση προκαλεί το ποσοστό ψήφων 18,2% ως 20%”, που συγκέντρωσε η Μαρίνα Λεπέν της άκρας δεξιάς.

“Για τρομερή αποκήρυξη” του νυν προέδρου Νικολά Σαρκοζί κάνει, ήδη, λόγο το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Οι πρώτες δηλώσεις των υποψηφίων

Στη Μιτιαλιτέ, αίθουσα συγκεντρώσεων εμβληματική για την αριστερά, στο Καρτιέ Λατέν, έδωσε ραντεβού στους οπαδούς του ο Νικολά Σαρκοζί και έσπευσε να δηλώσει πως έχει “Εμπιστοσύνη ότι ο ίδιος θα είναι ο νικητής στις 6 Μαΐου, στο β’ γύρο των εκλογών” καλώντας τους εκλογείς “να τον ψηφίσουν από αγάπη για την πατρίδα”.
Εστίασε, εξαλλου, στο ότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται πάντοτε ζωηρά, “να υπερασπίσουν τη γαλλική ταυτότητα, να αναβαθμίσουν τις εργασιακές συνθήκες, να καταπολεμήσουν την λαθρομετανάστευση”. “Ας αποφύγουμε τις υποκρισίες”, προέτρεψε τέλος ο πρόεδρος Σαρκοζί εν όψει του β’γύρου των εκλογών στις 6 Μαΐου. Αφού ψήφισε στο Παρίσι γύρω στις 12 τοπική ώρα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι, επέστρεψε στο προεδρικό μέγαρο των Ιλισίων.

Ο Φρανσουά Ολάντ  δήλωσε  στο γαλλικό πρακτορείο  “Πλέον, είμαι ο καλύτερα τοποθετημένος, για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας”. Παράλληλα, ο κ. Ολάντ δεσμεύθηκε, σήμερα, “η Ευρώπη επί της προεδρίας του να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και απασχόλησης”. Αφού ψήφισε γύρω στις 10 το πρωί, επισκέφθηκε στη συνέχεια, όπως το συνηθίζει, όλα τα εκλογικά κέντρα της περιοχής του. Στις επισκέψεις αυτές συνοδεύονταν από τη σύντροφό του δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ.

Η υποψήφια που προβλέπεται για την τρίτη θέση, η Μαρίν Λεπέν επέστρεψε στο Παρίσι από την εκλογική της περιφέρεια βορειοδυτικά, στο Pas de Calais. “Η Άκρα δεξιά αποτελεί τη μοναδική αντιπολίτευση τώρα, απέναντι στη γαλλική Αριστερά”, τόνισε στις πρώτες αποψινές δηλώσεις της στο Γαλλικό πρακτορείο η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Η Λεπέν έχει ήδη αποσαφηνίσει, όπως θύμισε το Γερμανικό πρακτορείο, ότι στο β’γύρο στις 6 Μαΐου, καλεί τους ψηφοφόρους της “να μη ψηφίσουν ‘ούτε Ολάντ, ούτε Σαρκοζί’ “.

Στην πλατεία Στάλιγκραντ πλησίον του κτιρίου που στεγάζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα έδωσε ραντεβού ο Ζαν Λικ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου, ακολουθώντας την πάγια πλέον τακτική του, για υπαίθριες συγκεντρώσεις. Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ζήτησε από τους οπαδούς του να δραστηριοποιηθούν για να ηττηθεί ο Σαρκοζί στο δεύτερο Γύρο.

«Σας το λέω ξεκάθαρα, είναι θέμα συνείδησης τις ώρες αυτές, έχουμε τα κλειδιά για το τελικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση» είπε και πρόσθεσε «Σας καλώ να κινητοποιηθείτε για τις 6 Μαΐου χωρίς να ζητήσετε κανένα αντάλλαγμα, να κινητοποιηθείτε για να νικηθεί ο Σαρκοζί. Σας ζητώ να μην ολιγωρήσετε και να δράσετε σαν να είχατε να εκλέξετε εμένα τον ίδιο στην προεδρία. Είναι πράξη συνείδησης μη ζητήσετε τίποτα για αντάλλαγμα». Δικαιολόγησε το κάλεσμα αυτό προς τους οπαδούς του υπογραμμίζοντας ότι η πράξη αυτή είναι αναγκαία γιατί η μάχη που δίνουν «δεν είναι μάχη προσωπική». «Δεν είναι καν μάχη μιας χώρας» πρόσθεσε, «στόχος μας είναι να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι να ανατρέψουμε την τάση στην Ευρώπη που κρατάει και καταπιέζει τους λαούς κάτω από τον άξονα Σαρκοζί- Μερκέλ. Θα πρέπει να τσακίσουμε τον άξονα αυτό στη Γαλλία» κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Ζαν Λικ Μελανσόν.

 

Δείτε αναλυτικά όλη την εκλογική διαδικασία στη Γαλλία μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε