Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Θρίλερ για πάνω από 10 ώρες με την εξαφάνιση αεροπλάνου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI - Αγωνία από τους συγγενείς των επβατών
ΦΩΤΟ EUROKINISSI - Αγωνία από τους συγγενείς των επβατών

Ένα αεροσκάφος Superjet 100 της Sukhoi “εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ” στην Ινδονησία

Ένα αεροσκάφος τύπου Σούπερτζετ 100, το οποίο κατασκευάζει ο ρωσικός όμιλος Σουχόι και στο οποίο επέβαιναν έως και 48 άνθρωποι, εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στην διάρκεια μιας πτήσης επίδειξης πάνω από την Τζακάρτα, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ινδονησίας.

   “Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στην περιοχή Μπόγκορ”, νότια της Τζακάρτα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάγκα Πρακόσο, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας επιχειρήσεων διάσωσης της Ινδονησίας, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό επέβαιναν συνολικά 46 άνθρωποι. “Κάνουμε έρευνες και θα μάθουμε εάν συνετρίβη ή όχι”, πρόσθεσε ο ίδιος.

   “Στις 14:50 [10:50, ώρα Ελλάδας] το αεροσκάφος έχασε ύψος, περνώντας από τα 10.000 πόδια [3.000 μέτρα] στα 6.000 πόδια”, ανέφερε η υπηρεσία. Μετά από αυτή την απώλεια ύψους το ηλεκτρονικό ίχνος του αεροσκάφους χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, πρόσθεσε ο Πρακόσο. Ο ελιγμός αποτελούσε μέρος του σχεδίου πτήσης του αεροσκάφους.

   Η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή στη Ρωσία στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος δεν αντιμετώπιζε κανένα μηχανικό πρόβλημα. “Έγιναν πλήρεις έλεγχοι πριν από την πτήση και το αεροσκάφος ήταν πλήρως λειτουργικό”, ανέφερε ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας Minpromtorg που μετέδωσε το Ιντερφάξ. Ωστόσο, η υπηρεσία δεν διευκρίνισε ποιος έκανε τους ελέγχους.

   Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί στις 14:00 [10:00 ώρα Ελλάδας] από το αεροδρόμιο Χαλίμ Περντανακουσούμα στην ανατολική Τζακάρτα, που χρησιμοποιείται για εμπορικές και στρατιωτικές πτήσεις.

   Το αεροσκάφος χάθηκε σε μια “ορεινή περιοχή περίπου 10 ναυτικά μίλια από την στρατιωτική αεροπορική βάση στην Μπόγκορ”, κατά τις ινδονησιακές αρχές.

   Η υπηρεσία διάσωσης ανέφερε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 46 άνθρωποι αλλά ο Ντμίτρι Σαλόνταφ, ακόλουθος Τύπου στη ρωσική πρεσβεία στην Τζακάρτα, είπε ότι μπορεί να επιβεβαιώσει ότι σε αυτό επέβαιναν 44 άνθρωποι, οκτώ εκ των οποίων είναι μέλη του ρωσικού πληρώματος και ορισμένοι εκ των οποίων δημοσιογράφοι.

   Σύμφωνα με τον κατάλογο 36 ονομάτων των επιβατών που κατατέθηκε στο αεροδρόμιο Χαλίμ, οι περισσότεροι ήταν εκπρόσωποι των ινδονησιακών αεροπορικών εταιριών και της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, ενώ υπήρχαν επίσης πέντε δημοσιογράφοι κι ένας εκπρόσωπος της γαλλικής κατασκευάστριας κινητήρων SNECMA, με βιετναμέζικο όνομα.

   Σύμφωνα με τον Χέρι Μπάκτι, επικεφαλής του τομέα των αερομεταφορών στο υπουργείο Μεταφορών, το αεροσκάφος έκανε την δεύτερη πτήση επίδειξης που είχε προγραμματιστεί να γίνει και οι επιβαίνοντες σε αυτό είχαν προσκληθεί. “Δεν ξέρουμε τι συνέβη”, είπε. “Το ψάχνουμε”, πρόσθεσε.

   Ο Πρακόσο ανέφερε ότι 200 αστυνομικοί, στρατιωτικοί και μέλη σωστικών συνεργείων ερευνούν με οχήματα και με τα πόδια το όρος Σαλάκ, στον εναέριο χώρο πάνω από το οποίο βρισκόταν το αεροπλάνο.

   Σύμφωνα με το επίσημο ινδονησιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Antara, οι εγχώριες αεροπορικές εταιρίες Kartika Airlines και Sky Aviation έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες του νεότερου ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους.

   Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για δυστύχημα, θα πρόκειται για το πρώτο σοβαρό τέτοιο στο οποίο εμπλέκεται.

   Το Σούπερτζετ 100 θεωρείται σημαντικό για τις ελπίδες της Ρωσίας να καταστεί σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αεροπορική αγορά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε