Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Θρίλερ στην Υεμένη – “Έπεσε” ο Σάλεχ;

Χιλιάδες Υεμενίτες κατέβηκαν στο δρόμο γιορτάζοντας την “πτώση” του προέδρου που έχει προκαλέσει λουτρό αίματος καταστέλλοντας διαδηλώσεις πολιτών, όταν έγινε γνωστό ότι ο Σάλεχ έφυγε για το Ριάντ όπου νοσηλεύεται.

Ο Σάλεχ έφτασε με σαουδαραβικό ιατρικό αεροσκάφος στο Ριάντ, ενώ με άλλο αεροσκάφος έφτασαν στην Σαουδική Αραβία μέλη της οικογένειάς του. Οπως δήλωσε στενός συνεργάτης του, ο πρόεδρος της Υεμένης έχει “εγκαύματα και εκδορές στο πρόσωπο και το στήθος”, αλλά η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Ιατρική πηγή δήλωσε στο Reuters οτι ο Σάλεχ υποβλήθηκε σε επέμβαση σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας για να αφαιρεθούν θραύσματα οδίβας από το στήθος του.

Εντωμεταξύ η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση θέλει να εμποδίσει την επιστροφή του στη χώρα, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπό της.

Η νοσηλεία του Σάλεχ στη Σαουδική Αραβία “σηματοδοτεί για εμάς την αρχή του τέλους αυτού του τυραννικού και διεφθαρμένου καθεστώτος. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να εμποδίσουμε την επιστροφή του” στην Υεμένη, δήλωσε ο Μοχάμεντ Κάχταν.

Την είδηση ότι ο Σάλεχ είναι εκτός Υεμένης υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό χιλιάδες πολίτες που θεωρούν ότι ο τύρρανος έπεσε.

Ωστόσο αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι ο τραυματίας πρόεδρος, θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στη χώρα. “Ο πρόεδρος θα επιστρέψει στη Σανάα σε μερικές ημέρες”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τάρεκ αλ Σάμι.

Πάντως σημαντικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους γιοι και ανηψιοί του Σάλεχ, παραμένουν στην Υεμένη και δεν ακολούθησαν τον πρόεδρο στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε κυβερνητική πηγή. Ο Αχμεντ, ο μεγαλύτερος γιος του Σάλεχ, είναι επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ενώ τρεις από τους ανηψιούς του ελέγχουν τις μονάδες ασφαλείας και πηροφοριών της χώρας.

Κατηγορούν την Αλ Κάιντα για την απόπειρα δολοφονίας

Ο στρατός της Υεμένης κατηγορεί την αλ Κάιντα ότι ευθύνεται για την επίθεση με οβίδες εναντίον του προεδρικού μεγάρου στη Σανάα την Παρασκευή από την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Διπλωμάτες και αναλυτές έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση του Σάλεχ ότι υπερβάλλει όσον αφορά τον κίνδυνο που αποτελεί η αλ Κάιντα για την Υεμένη με στόχο να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη στη μάχη της εναντίον της οργάνωσης.

“Ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ έφτασε χθες το βράδυ στη Σαουδική Αραβία για να ολοκληρώσει τις ιατρικές εξετάσεις έπειτα από την εγκληματική και δειλή επίθεση μελών της αλ Κάιντα και των εγκληματικών στοιχείων που κρύβονται πίσω της”, αναφέρει η διαδικτυακή στρατιωτική εφημερίδα της Υεμένης 26sep.net.

Μέχρι τώρα ο Σάλεχ κατηγορούσε τα μέλη της ισχυρής φυλής Χάσιντ, η οποία έχει συνταχθεί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, για την επίθεση, ενώ μέλη του κύκλου του προέδρου πιστεύουν ότι την επίθεση εξαπέλυσε ο στρατηγός Αλι Μόχσεν που έχει επίσης συνταχθεί με τους αντικυβερνητικούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε