Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Θρήνος στην Ινδονησία – Σβηνουν οι ελπίδες για τους εκατοντάδες αγνοούμενους

Θρήνος στην Ινδονησία – Σβηνουν οι ελπίδες για τους εκατοντάδες αγνοούμενους

Ο απολογισμός των θυμάτων από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός 7,7 βαθμών της Δευτέρας κι έπληξε απομακρυσμένα νησιά της Ινδονησίας αυξήθηκε στους 311 νεκρούς.

Oι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 379 αγνοούμενοι αρχίζουν να σβήνουν, εν μέσω έντονων αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα ενός προηγμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμικά κύματα.

    Ο πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο αναμενόταν να βρεθεί στη ζώνη της καταστροφής αργότερα σήμερα Πέμπτη, ενώ εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, γίνεται η μαζική κηδεία των 32 θυμάτων της έκρηξης από το πιο ενεργό ηφαίστειο στη χώρα. Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, σοροί ανακαλύπτονται ακόμα σε παραλίες και παράκτιες περιοχές στην Μενταουάις, που υπέστη το πλήγμα από τα σεισμικά κύματα, με αποτέλεσμα ολόκληρα χωριά να καταστραφούν ολοσχερώς.

    Σύμφωνα με επιζώντες, δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση ότι ένα τείχος νερού ύψους τριών μέτρων ερχόταν κατά πάνω τους, παρά την τοποθέτηση ενός προηγμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στα ανοικτά των ακτών της Σουμάτρας.

    Καθώς το μέγεθος της καταστροφής γίνεται σαφές, αρκετοί εκτιμούν ότι το πανάκριβο σύστημα προειδοποίησης, που είχε τοποθετηθεί μετά το Ασιατικό τσουνάμι του 2004, το οποίο στοίχισε 168.000 ζωές μόνο στην Ινδονησία, αποδείχθηκε αναποτελεσματικό.

Εκδόθηκε επίσημη προειδοποίηση για σεισμικά κύματα μετά το σεισμό των 7,7 βαθμών, αλλά είτε έφθασε πολύ αργά είτε δεν μεταδόθηκε ποτέ στις κοινότητες που κινδύνευαν. Ένας από τους επιζώντες, ο 32χρονος αγρότης Μπορίντε, είπε ότι το κύμα χτύπησε το χωριό του, στο νησί Βόρειο Παγκάι, μόλις 10 λεπτά αφότου οι κάτοικοι ένιωσαν το σεισμό. “Περίπου 10 λεπτά μετά το σεισμό ακούσαμε ένα δυνατό ήχο σαν κεραυνό. Βγήκαμε έξω κι είδαμε το κύμα να έρχεται. Προσπαθήσαμε να τρέξουμε σε κάποιο σημείο ψηλότερα αλλά το κύμα ήταν πολύ πιο γρήγορο από εμάς”. Κατάφερε να μείνει ζωντανός, πρόσθεσε, γραπώνοντας ένα κομμάτι ξύλο. Η σύζυγός του, όπως και τα τρία του παιδιά, χάθηκαν.

    Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τον τόπο της καταστροφής δείχνουν συγκλονισμένους πληγέντες να προσπαθούν να μαζέψουν κάποια από τα υπάρχοντά τους από τα συντρίμμια των σπιτιών τους και άλλους να αναζητούν επιζώντες.

    “Ψάχνουμε ακόμα τους αγνοούμενους. Μπορεί να βρίσκονται στους λόφους, μπορεί να έχουν θαφτεί από συντρίμμια, μπορεί να παρασύρθηκαν στη θάλασσα”, δήλωσε ο Άντε Έντουαρντ, αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην Δυτική Σουμάτρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε