Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Θύελλα αντιδράσεων για τις σύντομες δίκες του Μπερλουσκόνι

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι λεγόμενες σύντομες δίκες είναι το μέσο για την παραγραφή δύο αδικημάτων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Την έντονη αντίδραση της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης προκάλεσε η έγκριση, από τη γερουσία της Ρώμης, του νόμου για τις αποκαλούμενες «σύντομες δίκες» (processo breve). 

Ο συγκεκριμμένος νόμος αφορά τις δικαστικές υποθέσεις με ανώτατη προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως και δέκα χρόνια. Όταν εγκριθεί οριστικά και από τη Βουλή της Ρώμης, η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε τρία χρόνια στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, σε δύο χρόνια στο εφετείο και σε επιπλέον ενάμιση χρόνο στον Άρειο Πάγο. 

Με τη νομική αυτή καινοτομία παραγράφονται, ουσιαστικά, δύο από τα κύρια αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το ένα αφορά την αγοραπωλησία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου «Μέντιασετ» και το άλλο τον χρηματισμό του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μίλς. 

Ο γραμματέας των Δημοκρατικών της Αριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δήλωσε σήμερα ότι «στη Βουλή θα δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα κατά των μέτρων αυτών. Στη γερουσία, έγινε ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να γίνει. Καταστάφηκε η δυνατότητα να αποδοθεί δικαιοσύνη σε χιλιάδες πολίτες, σβήστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δίκες, για να σωθεί ένα μόνο άτομο». 

Ο πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, εξάλλου, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, διατυπώνει την ελπίδα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν θα επικυρώσει τον νόμο με την υπογραφή του («καθώς είναι είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικός») ή θα απορριφθεί (σσ. ο νόμος), ούτως ή άλλως, από το Συνταγματικό Δικαστήριο». 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από την πλευρά του, αμέσως μετά το «πράσινο φως» της γερουσίας, παρομοίασε τις δικαστικές υποθέσεις, που τον αφορούν, με «πραγματικά εκτελεστικά αποσπάσματα», εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός ανήκει στους συνηγόρους υπεράσπισής του. Πρόσθεσε, δε, ότι «το μέτρο αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό», αφού «δεν πρόκειται για προβλήματα του Μπερλουσκόνι, αλλά για επιθέσεις σε βάρος του πρωθυπουργού, διότι όλοι λειτουργούν κακόπιστα». 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε