Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Θύμα υποκλοπών και ο Γκόρντον Μπράουν

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας έσπαγε τις συσκευές κινητών από τα… νεύρα του γιατί δε μπορούσε να έχει τον ίδιο αριθμό για πολύ καιρό. Αιτία; Οι υποκλοπές και μάλιστα από εφημερίδα!

Την καταγγελία πως είχε πέσει θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών όσο ήταν πρωθυπουργός από εφημερίδες ταμπλόιντ έκανε ο ίδιος ο Γκόρντον Μπράουν. Δεν πρόκειται για το πρώτο δημόσιο πρόσωπο που έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση, είναι όμως ο πρώτος ανώτατος πολιτικός ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2007 και την προηγούμενη εβδομάδα είχε το πρώτο του θύμα, όταν ο Άντι Κόλσον, επικεφαλής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον και πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας News of the World παραιτήθηκε.

«Όταν ο εκπρόσωπος χρειάζεται εκπρόσωπο, είναι ώρα να φεύγει», είπε ο Κόλσον, υπό τις οδηγίες του οποίου, την περίοδο 2003-7, η εφημερίδα του, πρώτη σε πωλήσεις μεταξύ των κυριακάτικων φύλλων, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε παράνομες μεθόδους για την υποκλοπή των τηλεφώνων των πριγκίπων Γουίλιαμ και Χάρι.

Οι δύο φυσικοί αυτουργοί, ο συντάκτης για θέματα μοναρχίας και ένας ιδιωτικός ερευνητής που έκανε τις υποκλοπές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 4 και 6 μηνών αντίστοιχα το 2007.

Στη δίκη έγινε γνωστό ότι είχαν γίνει υποκλοπές στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του μοντέλου Ελ Μακφέρσον, του πολιτικού των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Σάιμον Χιουζ και του στελέχους του χώρου του ποδοσφαίρου, Γκόρντον Τέηλορ. (Διαβάστε τη σχετική είδηση εδώ)

Ο Κόλσον τότε ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις μεθόδους του δημοσιογράφου, αλλά πρόσφατα, έρευνες που έγιναν με εντολή της ηθοποιού Σιένα Μίλερ, οδήγησαν στην απομάκρυνση από την εφημερίδα του διευθυντή ειδήσεων, Ίαν Εντμονσον.

Ιδιοκτήτης της εφημερίδας, όπως και δύο άλλων, της Sun και των Times είναι ο Αυστραλός μεγιστάνας, Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος φέρεται να είναι εξοργισμένος επειδή το σκάνδαλο του έχει κοστίσει ήδη 1,7 εκ. λίρες σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε