Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

«Θυμάσαι ποιος είναι σήμερα πρόεδρος;» ρωτά ο Πούτιν τον Μεντβέντεφ το… 2023

REUTERS
Το σχέδιο ήταν “προμελετημένο” και δεν το έκρυψαν άλλωστε. Η εναλλαγή ρόλων θα γίνει του χρόνου αν όλα πάνε όπως τα σχεδίασαν οι δύο ισχυροί άνδρες της Ρωσίας.

Μόσχα: Βρισκόμαστε στο 2023. Ο Πούτιν και ο Μεντβέντεφ ξυπνούν με πονοκέφαλο. «Θυμάσαι ποιος από τους δύο είναι σήμερα πρόεδρος και ποιος πρωθυπουργός;» ρωτάει ο πρώτος. «Ιδέα δεν έχω. Ποιος θα πάει για τις μπύρες;» απαντά ο δεύτερος.
 
Το ανέκδοτο κυκλοφορεί στη Μόσχα από το 2008 και τον διορισμό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ως προέδρου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σήμερα είναι και πάλι επίκαιρο.
 
Η επιστροφή Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2012 δεν εκπλήσσει κανέναν, επιβεβαιώνει ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ουδέποτε είχε πραγματική εξουσία στη Ρωσία, κάνει την αντιπολίτευση να μιλά για καταστροφή και τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να προειδοποιεί ότι η χώρα κινδυνεύει να πάει έξι χρόνια πίσω εάν επιστρέφοντας ο Βλ.Πούτιν δεν μεταρρυθμίσει εκ βάθους το πολιτικό σύστημα.
 
«Τα προγραμματίσαμε όλα πριν από αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Πούτιν μπροστά σε 10.000 συνέδρους, οπαδούς και μέλη του κόμματος το Σάββατο.
 
Ο Ρώσος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι ο Μεντβέντεφ ήταν απλώς ένας μεταβατικός πρόεδρος, που του «κράτησε ζεστή την καρέκλα», καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε από το Σύνταγμα να διεκδικήσει μια τρίτη κατά σειρά θητεία. Για να ευχαριστήσει τον δελφίνο του για τις καλές του υπηρεσίες, ο Πούτιν του ζήτησε να είναι επικεφαλής του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Κι όλα αυτά έγιναν δεκτά ενθουσιωδώς και ομοφώνως.
 
Η ευκολία με την οποία ο Μεντβέντεφ δέχθηκε την αποκαθήλωσή του, σημειώνει η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας Liberation στη Μόσχα, δείχνει ότι δεν είχε ποτέ πραγματική εξουσία.
 
«Ίσως να είχε φιλοδοξίες. Δεν υποδείχθηκε όμως από τον Πούτιν στη θέση του προέδρου λόγω των ηγετικών του προσόντων, αλλά επειδή ήταν πιστός και αφοσιωμένος, δεν είχε ποτέ μια πραγματική πολιτική βάση, ούτε τα μέσα για να εφαρμόσει μια αυτόνομη στρατηγική», επισημαίνει ο Νικολάι Πετρόφ από το κέντρο Κάρνεγκι.
 
«Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν δεν έπαψε ποτέ να ρυθμίζει τις πολιτικές και οικονομικές διαδικασίες της χώρας», επιβεβαιώνει ο Αλεξέι Μούχιν, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Πληροφόρησης. «Η θριαμβευτική του επιστροφή το αποδεικνύει για μια ακόμη φορά», τονίζει.
 
Για τους υποστηρικτές του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά και για όλη την αντιπολίτευση, η επιστροφή -και φυσικά η εκλογή- του Πούτιν το 2012 συνιστά καταστροφή, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η γαλλική εφημερίδα.
 
«Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη για τη χώρα», τονίζει ο Ιλια Ιάσιν, από το κίνημα της αντιπολίτευσης Solidarnost. «Ο Πούτιν αντιπροσωπεύει τη διαφθορά, τη φτώχεια του λαού, την αστυνομική και διοικητική αυθαιρεσία. Οι τελευταίοι ρομαντικοί έχασαν χθες τις τελευταίες ψευδαισθήσεις τους για μια φιλελευθεροποίηση. Η επιστροφή του Πούτιν σημαίνει ότι δεν θα γίνει καμιά μεταρρύθμιση. Αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει εξέγερση» αναφέρει.
 
Ο Πετρόφ είναι πιο συγκρατημένος, χωρίς να αποκλείει όμως κι αυτός αύξηση των εντάσεων. «Το 2012 θα είναι μια χρονιά μικρών και μεγάλων κρίσεων, που θα αναγκάσουν το σύστημα να μεταρρυθμιστεί», τονίζει. «Αν αποδειχθεί ανίκανο να το πράξει, θα χάσει τον έλεγχο της χώρας. Η κατάρρευση του συστήματος ως αποτέλεσμα μιας κρίσης που θα έχει προκαλέσει το ίδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί».
 
Τυπικά, το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» δεν έχει ακόμη κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, ο Πούτιν δεν είναι ακόμη πρόεδρος και ο Μεντβέντεφ δεν είναι ακόμη πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα, όμως, όλα έχουν κριθεί. Και στην κορυφή μοιράζουν ήδη την τούρτα.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, που διορίστηκε από τον Πούτιν το 2000 και θεωρείται από τους ξένους επενδυτές στοιχείο σταθερότητας, ανακοίνωσε ότι αρνείται να λάβει μέρος σε μια κυβέρνηση Μεντβέντεφ λόγω των διαφωνιών του μαζί του (που αφορούν κυρίως τις στρατιωτικές δαπάνες του Μεντβέντεφ). Επιβεβαίωσε έτσι ότι έχει εμπιστοσύνη μονάχα στον Πούτιν.
 
«Ο Μεντβέντεφ θα είναι ένας πρωθυπουργός-φάντασμα, δεν έχει δώσει καμιά απόδειξη ότι μπορεί να διευθύνει, και είναι λογικό ότι ένας επαγγελματίας σαν τον Κουντρίν αρνείται να εργαστεί υπό τις εντολές του», τονίζει ο Κονσταντίν Σονίν, καθηγητής στη Σχολή Οικονομίας της Ρωσίας.
 
Όσο για την αντιπολίτευση, δεν βρισκόταν ποτέ σε χειρότερη κατάσταση. Την επομένη της ανακοίνωσης του Πούτιν ότι επιστρέφει στην προεδρία, μόλις 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας για να εκφράσουν τη διαφωνία τους. «Ο Πούτιν είναι ο θάνατος της Ρωσίας», έγραφε ένα πανό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι αστυνομικοί ήταν παρόντες. Το καθεστώς δεν έχει κανένα λόγο να φοβηθεί την αντιπολίτευση.
 
Πριν από έξι μήνες, οι ηγέτες διαφόρων αντιπολιτευομένων ομάδων κατόρθωσαν να συγκροτήσουν ένα κόμμα, το Parnas, στο οποίο οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για διοικητικούς και νομικούς λόγους.
 
Το κόμμα δεν θα έχει έτσι υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Ούτε θα λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. «Η επιστροφή του Πούτιν είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί στη Ρωσία», λέει ο Μπόρις Νεμτσόφ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγετικό στέλεχος του Parnas. «Θα δούμε αύξηση της μετανάστευσης, διαρροή των κεφαλαίων και αύξηση της διαφθοράς. Ο Πούτιν μετατρέπεται σε Λουκασένκο, αν όχι σε Καντάφι» δηλώνει.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε