Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Θύματα διαδικτυακής απάτης χρήστες του iTunes – Χάκερς χρέωσαν τις πιστωτικές τους!

ΦΩΤΟ REUTERS

Είδαν ξαφνικά τους λογαριασμούς τους «φουσκωμένους» από αγορές που ουδέποτε έκαναν. 400 χρήστες της Apple και του iTunes έπεσαν θύματα διαδικτυακής απάτης!

Χάκερ «έσπασαν» τους κωδικούς των συνδρομητών της υπηρεσίας αγοράς και αναπαραγωγής μουσικής, «εισέβαλαν» στους λογαριασμούς τους, έκαναν ανενόχλητοι τις αγορές τους.

Οι πρώτες καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας μια ημέρα μετά την επίθεση των χάκερς στην ιστοσελίδα του iTunes.

Η Apple άργησε αλλά παραδέχτηκε πως οι χάκερ είχαν καταφέρει να φέρουν εις πέρας ένα οργανωμένο σχέδιο, να μπουν στους λογαριασμούς 400 χρηστών και να τους χρεώσουν με άγνωστο μέχρι σήμερα ποσό. Σύμφωνα πάντως με τα θύματα, οι παράνομες αγορές που έγιναν κυμαίνονται απο 100 έως 1.400 δολάρια.

Οι περισσότερες από τις αγορές αφορούσαν σε εφαρμογές που διέθετε ένας συγκεκριμένος προγραμματιστής, ο Thuat Nguyen, οι εφαρμογές του οποίου κατέλαβαν την Κυριακή 42 από τις 50 θέσεις στη λίστα με τις αγορές βιβλίων. Η Apple διέκοψε αμέσως τη συνεργασία μαζί του.

Η εταιρία συμβούλευσε τους χρήστες που υποπτεύονται ότι ο λογαριασμός τους δέχθηκε επίθεση να επικοινωνήσουν με την τράπεζά τους και να ακυρώσουν την πιστωτική τους κάρτα. Επίσης, κλήθηκαν να αλλάξουν κωδικό πρόσβασης.

Η «επίθεση» ανάγκασε την Apple να αναθεωρήσει την πολιτική της ασφάλειας για τις αγορές από το App Store. Μια πρώτη κίνηση είναι να ζητείται πιο συχνά από τους χρήστες να πληκτρολογούν τον τριψήφιο αριθμό CCV που βρίσκεται στο πίσω μέρος της πιστωτικής τους κάρτας. Οι χρήστες του iTunes σήμερα είναι περίπου 150 εκατομμύρια, ενώ τα ετήσια κέρδη της υπηρεσίας λογαριάζονται σε 1,8 δισ. δολάρια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε